Meratah Sayur!

6:57 PTG

Kelmarin tumpang kereta kawan sewaktu pulang dari kerja. Singgah tempat orang jual sayur di tepi jalan. Memborong pucuk ubi, bunga betik, jantung pisang, kacang panjang dan juga terung bulat hijau. Pagi tadi si kawan Amie tumpang kereta telefon beritahu Amie tertinggal terung bulat hijau dalam bonet keretanya. Ah... ko simpanlah dulu, nanti Isnin bawa ke sekolah. Nak suruh dia masak memang haram dia tak mahu sebab suaminya tak ada di rumah, dan kalau masak apa-apa pun tak habis. Amie suruh dia ambil separuh daripada kacang panjang yang Amie beli, dia ambil dua batang aje! Katanya, cukuplah buat ulam.

Sayur pertama Amie nak masak sudah tentulah kacang panjang, sebab sayur ini nampak segar dan memang baru dipetik. Dah terbayang rangupnya bila dikunyah! Sayangnya petang kelmarin Encik Suami tak makan di rumah, jadi Amie tangguhkan masak, bawa ke hari ini. Nak masak pun, kang tak ada yang makan... sebab anak-anak liat betu nak makan sayur!

Senang saja nak habis kacang panjang yang segar dari pokok ni. Masaklah dengan bahan-bahan lain, lepas tu ratah - ratah, jadi taklah membazir! Amie gunakan 3 keping burger ayam bang Ramly sebagai perencahnya, tambah sebatang lobak merah potong bulat dan jagung tin satu cawan.

Bahan-bahan:
7 batang kacang panjang - patahkan @ potong ikut suka
1 batang lobak merah - hiris nipis
1 cawan jagung biji (tin)
3 keping burger ayam - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk pati ayam

Cara:
1. Panaskan mentega hingga cair dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga layu. 
2. Masukkan burger ayam dan lobak merah. Tumis hingga masak.
3. Tambahkan jagung biji dan kacang panjang. Tutup kuali selama 2 minit supaya kacang panjang berubah warna hijau cantik.
4. Buka penutup kuali dan taburkan serbuk pati ayam.
5. Gaul seketika dan tutup api dapur.

 Jom ratah!

2 comments

  1. kaknor suka sayur yg kaler maler macam ni Mie dah tengok resepi dlm pinterest sayur yg macam ni tapi asyik tertangguh je heeeee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe