Tempoh Ketahanan Makanan

7:46 PTG

Assalamualaikum.
Untuk segmen Petua Di Dapur kali ini, Amie ingin berkongsi mengenai jangka hayat atau tempoh ketahanan sesuatu makanan. Amie perolehi info ini melalui pembacaan dari majalah Sedap Bil 3, Vol 1/2008. Moga perkongsian ini memberi panduan dan manfaat yang sangat berguna buat kita semua.

Bahan makanan yang selalu kita beli, selalunya dicatatkan tempoh ketahanan bagi makanan tersebut. Anda di antara kita yang suka menyimpan bahan makanan untuk kekal tahan lama di dalam peti sejuk. Akan tetapi, walaupun sudah dimasukkan ke dalam peti sejuk, ia tetap akan tahan lama sehingga tempoh masa ketahanann makanan tersebut. Di bawah ini Amie kongsikan perubahan tempoh ketahanan mengikut jenis makanan:


 Ehsan : Google

Telur
Tahan selama 4 hingga 5 minggu jika disimpan di dalam bekas yang lebih sejuk suhunya.




Ehsan : Google

Ikan
Tahan selama 1 hingga 2 hari. Akan tetapi, jika diletakkan di dalam peti sejuk beku akan bertahan selama 4 hingga 6 bulan.




 Ehsan : Google

Daging Merah
Tahan selama 1 hingga 2 hari. Namun begitu, jika di letakkan di bahagian  sejuk beku boleh tahan selama 3 hingga 4 bulan. Daging yang telah dimasak dan disimpan di dalam peti sejuk beku akan tahan lebih lama lagi.



 Ehsan : Google

Daging Ayam
Tahan selama 1 hingga 2 hari. Jika disimpan dalam bahagian sejuk beku, boleh tahan selama 1 tahun.



 Ehsan : Google

Keju
Keju yang sudah dibuka akan tahan selama 3 hingga 6 bulan lamanya, tetapi rasanya akan mulai berubah sedikit.


Ehsan : Google


Kerepek
Tahan selama 3 bulan.


 Ehsan : Google


Roti
Tahan selama 15 hari.



 Ehsan : Google

Sereal Segera
Tahan selama 3 bulan.





Ehsan : Google

Pisang
Tahan selama 3 hingga 6 hari sebelum busuk.



Ehsan : Google


Epal
Tahan selama 6 bulan lamanya jika berada dalam keadaan baik.




Ehsan : Google

Bawang
Boleh disimpan dalam suhu bilik dan tahan selama 2 minggu.




Ehsan : Google

Kentang
Boleh disimpan selama 1 bulan lamanya.




Ehsan : Google

Sos Tomato
Boleh tahan selama 1 tahun.




Ehsan : Google

Jem
Boleh tahan selama 1 1/2 tahun Lebihbaik jika jem disimpan di dalam peti sejuk daripada di simpan dalam almari makanan biasa.

Sumber : Majalah Sedap Bil 3, Vol 1/2008


22 comments

  1. Terima kasih Kak Amie kerana berkongsi info yang berguna ni..

    BalasPadam
  2. Amie, dalam banyak-banyak contoh itu, hanya keju saja yang saya jarang beli dan simpan.
    Yang lain tu, memang saya tak pernah risau ketahanannya, sebab belum pun sampai 1 minggu umur, semuanya dah boleh langsai. hehehe maklum rakyat ramai.

    BalasPadam
  3. Waw..betul2 menarik ni..terima kasih cikgu...

    BalasPadam
  4. Salam kak amie...info yg bgus...rajin mbaca bertmbh ilmu kita kn....:-)
    Tq 4 sharing...

    BalasPadam
  5. Kalau ayam rumah kakak tak payahlah nak tunggu setahun Amie. Seminggu pun tak menyempat. Beli hari ini dah kena masak. Kalau simpan paling lama pun seminggu dah katam sebab anak kakak suka ayam..

    BalasPadam
  6. salam kak..sy nak tanye kalo sy buat bnyk daging masak hitam then brape lame dia tahan dlm peti ais tu sbb sy stdent and bz nak masak sllu..??tq kak

    BalasPadam
  7. salam kak..sy nak tanye kalo sy buat bnyk daging masak hitam then brape lame dia tahan dlm peti ais tu sbb sy stdent and bz nak masak sllu..??tq kak

    BalasPadam
  8. Salam, boleh beri panduan kalau kek lapis rempah di post keluar negara makan masa 3hari atau lebih tanpa masuk fridge. Boleh tahan berape lama dan panduan membungkusnya. Harap dapat beri panduan, kesiankan anak yg rindu kek ni. Terimakasih.

    BalasPadam
  9. Khairu,
    kalau simpan dalam bahagian sejuk beku mungkin tahan beberapa beberapa minggu, maaf saya tak pernah simpan cara begitu ye...

    Normah,
    saya tak pasti tapi kalau setakat 3 hari mungkin masih okey, tapi kalau poskan kek lapis yang dibuat dengan campuran bahan pengawet mungkin tahan lama.

    BalasPadam
  10. Kalau mcm yg bkerja kan...selalu stress nk tunggu daging/ ayam dpd cair dari disejukbeku...kalau bhn mentah yg tlh disejukbekukan di keluar di tpt dingin peti sejuk...boleh tahan bp jam bhn mentah tu yea

    BalasPadam
  11. Kalau mcm yg bkerja kan...selalu stress nk tunggu daging/ ayam dpd cair dari disejukbeku...kalau bhn mentah yg tlh disejukbekukan di keluar di tpt dingin peti sejuk...boleh tahan bp jam bhn mentah tu yea

    BalasPadam
  12. Assalam Kak, kalau sosej xsimpan dlm peti ais. Berapa lama boleh tahan?

    BalasPadam
  13. Timekaseh..info yg sgt bermanfaat




    BalasPadam
  14. Nk tnye..pelbagai kerepek ke yg thn 3 buln tu?

    BalasPadam
  15. Salam..kalau buat sambal goreng/ lada goreng berapa lama ketahanan nya?

    BalasPadam
  16. Salam.....ada tak petua nak tahan lama popia cheese?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe