Udang Goreng Cencaluk

5:34 PTG

Assalamualaikum dan selamat  petang kawan-kawan.
Hari ini lewat makan tengahari sebab baru pulang dari sekolah. Di rumah sudah menunggu 3 mulut dan perut anak-anak untuk diisi. Amie sempat masak 2 jenis lauk iaitu Udang Goreng Cencaluk dan Ikan Siakap Kukus Asam Boi. Itu pun sehabis 'lipas kudung' Amie mengejar masa di dapur! Masak saja apa bahan yang terpandang dek mata dan tercapai dek tangan! Nampaknya hari ini anak-anak makan tengahari pada pukul 4 petang! 


Resepi : Udang Goreng Cencaluk
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
20 ekor udang kertas - bersihkan (Amie cabut terus kepalanya dan belah belakang) - gaul dengan sedikit garam dan goreng hingga masak - ketepikan
3 sudu makan cencaluk
1 cawan isi petai
2 cawan hirisan tempe
2 biji cili merah - hiris
3 biji cili hijau - hiris
10 biji cili padi - tanpa hiris
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - hiris 
1 sudu gula / perasa pilihan jika perlu
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan tempe dan balik-balikkan. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air supaya tempe masak.
3. Masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan cili padi  serta udang kertas yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
4. Masukkan petai, gula / perasa pilihan.
5. Akhir sekali masukkan cencaluk dan gaul rata. Amie suka hidangan ini kering, jadi Amie tidak tambah air lagi.
6. Hidangkan Udang Goreng Cencaluk bersama perahan jus limau kasturi jika suka.


Amie tinggalkan dulu dapur buat seketika untuk berjalan-jalan keluarkan peluh di taman.

8 comments

  1. ye ka kan.. hari ni dah sibok la cikgu2 kat sekolah.. tadi pun gi amik anak dari skolah orentasi form 1 dah kul 1 lebih... tapi alhamdullillah.. dah settle semuanya.. lega.. lepas ni next week rabu baru masuk kelas.. terus dah boleh belajar kan.. :)

    sedapppnya udang cencalok tu... yg best sbb ada petai.. hihihi

    BalasPadam
  2. jangan kan udang.. den nengok buah limau tu pon nampak sodap.. :b

    BalasPadam
  3. alamak Amie semua nya sedap tu paling menarik sekali kat petai tu waduh kalau akak tolak je udang tu nk ambik petai je heeeee

    BalasPadam
  4. fuh
    nampak sedap
    lama dah tak makan cencalok

    BalasPadam
  5. Amie..Nak ikut jalan2 kat Taman juga, boleh bawa bekal nasi dengan udang goreng cencaluk tak, kita makan kat luar, berkelah bawah pokok, hikhik!!

    BalasPadam
  6. wah resepi baru ni letak cencaluk...confirm sedap mkn ngan nasik panas2....nyum2...mesti cuba ;0

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe