Kek Coklat Pisang Bergajus

5:01 PTG

Assalamualaikum.
Jom minum petang dengan sepotong Kek Coklat Pisang Bergajus. Tengahari tadi Encik Suami bawa banyak pisang lemak manis yang ranum. Kalau nak buat kek kenalah guna pisang berangan supaya nampak uratnya yang cantik, tapi Amie hanya ada pisang lemak manis. Memang tak nampak uratnya pun!


Kek ini sebenarnya baru keluar dari oven dan masih panas  dan basah tapi anak-anak tak sabar nak makan termasuklah Amie sendiri sebab Amie pun memang suka makan kek yang hangat! Nanti kalau dah sejuk, terbiar tak siapa nak jamah. Eloklah makan waktu selera tengah ada!


Resepinya nanti Amie kongsi kemudian, sebab sekarang ni Encik Suami sudah menunggu untuk keluar ke taman jalan-jalan keluarkan peluh. Katanya kalau keluar lewat, nanti sampai rumah sudah masuk waktu Maghrib. Okey, kawan-kawan yang datang, nikmatilah dulu Kek Coklat Pisang Bergajus yang masih hangat di atas tu dengan segelas minuman dari kisaran buah mentega @ buah lemak manis. Jumpa lagi.

Resepi: Kek Coklat Pisang Bergajus
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:

240 gram tepung naik sendiri
1 cawan pisang yang telah dilenyek hancur
2 sudu makan serbuk koko
1 cawan kacang gajus yang telah dipecah / ditumbuk kasar
250 gram mentega
180 gram gula halus
4 biji telur gred AA
60 ml susu segar

1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang

Cara:
1. Pukul mentega bersama gula halus hingga sebati di dalam mixer.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan  esen pisang, dan serbuk koko. 
4. Masukkan tepung naik sendiri bersama soda bikarbonat diselang seli dengan susu segar.

5. Masukkan adunan dalam loyang yang sesuai dan taburkan kacang gajus di atasnya.
6. Bakar adunan pada suhu 170C selama 45-50 minit (ikut kepanasan oven masing-masing) atau sehingga masak.

6 comments

  1. Salam kak selamat ptg...nk join mkn kek blh...dap tu....esok cari pisang..lme lah x buat kek pisng...asyik sibuk ngn duyan je...heeeee

    BalasPadam
  2. Sury,
    silakan...

    Mama Iffaheem,
    jom makan sama...

    BalasPadam
  3. amieeee..nampak sedapnya! nak cuba lah nanti bila ada bahan wlupun sy masih trauma buat kek..hehe

    BalasPadam
  4. Lesung Batu,
    buat je... practise make perfect he he heh walaupun banyak kali tak perfect juga hik.

    BalasPadam
  5. Kita geng Kak Amie, suka makan kek panas-panas, hihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe