Ikan Tuna Masak Lemak Cili Padi

12:47 PTG

Assalamualaikum.
Hari ini Ahad, cuaca masih redup, dingin, mendung dan hujan rintik-rintik baru beberapa saat turun membasahi bumi. Nampaknya hujung minggu ini Amie sekeluarga tidak ke mana-mana selain menghadiri majlis kenduri kahwin anak kepada rakan sekerja Encik Suami kelmarin. Selebihnya, anak-anak ke kampung memetik buah rambutan yang sudah masak di pokok. Untuk hidangan tengahari ini Amie sempat sediakan lauk Ikan Tuna Masak Lemak Cili Padi. oleh kerana kami beli isi ikan tuna, jadi tidak perlulah dibersihkan lagi, cukuplah setakat bilas kepingan ikan tuna tadi. Amie masak kesemua ikan tuna yang berjumlah sebanyak 8 keping seberat 1kg. Bukan apa, memandangkan ada urusan lain yang perlu dilaksanakan segera, eloklah masak lauk sekali harung hingga ke petang.


Sebenarnya ada banyak jenis ikan tuna termasuk tuna sirip biru, tuna sirip kuning, tuna mata besar, tuna gigi anjing, tuna sirip panjang, tuna sirip hitam, dan juga tuna jenis tongkol samada tongkol jenis besar atau tongkol jenis kecil. Biasanya kalau Encik Suami beli ikan tuna sirip kuning, Amie akan masak sambal untuk lauk nasi kuning. Bagaimanapun, kami tidak pasti pula tuna jenis apa yang kami beli kerana hanya hirisan isi berwarna merah muda yang Encik Suami berkenan sewaktu memilih ikan di pasar. 


Resepi : Ikan Tuna Masak Lemak Cili Padi
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
8 kepingan isi ikan tuna
2 cawan santan pekat
2 cawan air
6 kepingan nanas masak
2 batang serai - dititik
2 biji tomato hijau - belah 2
1 biji tomato merah - belah 2
1-2 keping asam gelugur - jika perlu (Amie tidak gunakan kerana air nanas telah memberikan rasa masam manis yang cukup rasa)
1 sudu teh serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
20 biji cili padi (anggaran segenggam)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan kesemua bahan tumbuk, serai (jika suka masukkan asam gelugur) bersama nanas. Biarkan mendidih sehingga nanas layu.
2. Masukkan serbuk kunyit, serta santan pekat.
3. Masukkan ikan tuna dan kacau selalu supaya tidak pecah santan.
4. Setelah santan mula mendidih dan ikan tuna masak, masukkan tomato hijau serta tomato merah.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan.


7 comments

  1. salam kak, kita tak pernah beli ikan tuna yg packing segar...
    bagus ni utk kesihatan..

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. 1 yg sy suka pasal k.amie..setiap gambar yg k.amie upload cantik..sama level cm dlm majalah.ada class

    BalasPadam
  4. sedapnya K.Amie..dh lama x masak lemak cili padi..tertelan air liur dh nengok nih..

    BalasPadam
  5. Rohah,
    betul tu Rohah... tuna antara ikan yang baik untuk kesihatan.

    Pen Biru,
    terima kasih banyak-banyak... itu satu motivasi buat kak Amie tau!

    Adda,
    masuk cili padi segenggam ni Adda...

    BalasPadam
  6. Sedap la makan nasi..kena buat sambal belacan ni...

    BalasPadam
  7. Uish sedap-sedap makanan korang tu!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe