Strawberry Chiffon Cake

3:56 PTG

Assalamualaikum.
Jom minum petang dengan Starwberry Chiffon Cake. Amie hanya buat setengah adunan dari resepi asal sebab kehabisan telur! Hari ini cuti Hari Krismas, jadi semua kedai tak kira kedai bangsa apa dan agama apa semua ikut cuti! Hasilnya, kek chiffon Amie nampak rendah saja! Tak apalah.... yang penting boleh disajikan untuk juadah petang yang mendung ini. Untuk warna yang lebih terang Amie tambahkan beberapa titik pewarna merah jambu.



Untuk mendapatkan kek chiffon yang gebu dan mulus bolehlah klik DI SINI. Jika anda gunakan sukatan seperti di bawah ini hasil kek anda akan menggebu naik dua kali ganda dari yang Amie hasilkan ini.

Bahan A:
150 gram tepung gandum
4 gram baking powder - (ayak tepung bersama baking powder & garam)
100 gram gula kastor - boleh kurangkan jika tidak suka manis
100 gram yogurt
6 biji kuning telur - gred B (jika gred A atau AA gunakan 4 biji sahaja)
100 gram minyak (jagung / canola / zaitun dll)
1 sudu teh strawberry emalco
1/2 sudu teh garam
Amie tambah beberapa titik pewarna merah jambu

Bahan B:
6 biji putih telur
100 gram gula kastor - boleh kurangkan jika tidak suka manis
1 sudu teh krim tartar

Bahan C:
gula icing & buah starwberry untuk hiasan

Cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 175'-180'C.
2. Untuk Bahan A, pukul telur kuning bersama yogurt, gula kastor dan tepung (yang telah diayak) hingga sebati. (Putar Bahan A pada kelajuan minima selama 1 minit.) Kemudian masukkan minyak dan gaul seketika hingga minyak  sebati.
3. Gunakan bekas lain untuk memutar Bahan B iaitu putih telur, gula kastor dan krim tartar. Putar pada kelajuan maksima dan pastikan bahan menjadi kental.
4. Masukkan Bahan B yang telah diputar tadi sebanyak 1/3 bahagian dan gaul dengan Bahan A hingga sebati. Kemudian tambahkan lagi 2/3 bahagian selebihnya  dan terus gaul hingga sekata.
6. Tin pembakar chiffon (chiffon cake mould) tidak perlu dilenser (ungreased) dengan minyak atau dialas dengan kertas. Tuangkan sahaja bahan adunan ke dalamnya.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 175' - 180'C selama 30-35 minit. (Tahap kepanasan sesebuah oven / ketuhar biasanya bergantung kepada jenis, penggunaan bahan api samasa gas atau elektrik)
8. Untuk mengetahui isi kek telah masak atau sebaliknya, gunakan penyucuk (oleh kerana kek chiffon naik menggebu), eloklah gunakan penyucuk yang panjang seperti penyucuk lidi sate untuk memastikan keadaan sebenar kek. Jika lidi dalam keadaan bersih bermakna kek telah masak sepenuhnya.
9. Keluarkan kek dari oven dan telungkupkan tin pembakar chiffon (bersama isinya) sehingga sejuk.
10. Gunakan spatula untuk menyisip bahagian tepi tin pembakar untuk memudahkan kek tanggal dengan sempurna.


Selamat bercuti dan beristirahat bersama keluarga tersayang!

13 comments

  1. Nasib baik rumah saya dekat dgn pasaraya besar so bila bila boleh beli barang dapur. Yg takde cuma duit je. Hehehe.... Selamat bercuti.

    BalasPadam
  2. Memasak itu satu terapi yang membahagiakan..jeles tengok akak..

    selamat bercuti kak..lama tak jenguk blog akak..nak tour jap lg

    BalasPadam
  3. naklaa jugakkk.. jom kita exchange.. cake Macadamia kita pun ada lg tingkat tu.. hehee..

    BalasPadam
  4. kita nak buat juga kek chiffon, request suami, kek ni je yg dia suka sangat,dah sminggu juga permintaannya belum terqabul..hehe
    kek ni sedap dicemol je kan kak, betul tak?..sbbnya lembut je..

    BalasPadam
  5. salam kak...sedapp..ni..sambil makan..minum santai with family..best kan..kite pun berkira nk men cipon jgak hari ni..x jd pulak.esok2 je lah..hee

    BalasPadam
  6. Nanti kita pun nak buat jugak..tungguuuu!nampak begitu menyelerakan.

    BalasPadam
  7. saya suka kek mcm ni lembut..bestt :)

    BalasPadam
  8. Hazila,
    di sini semua kedai tutup... he he heh nak beli telur pun tak dapat, adalah 3 biji di peti sejuk jadilah untuk sedikit adunan cifon.

    Nora,
    betul Nora, bila dah melangkah ke dapur, hilang segala masalah lain...

    Sheila,
    ni yang best ni Sheila... kita pun dok terliur tengok cake macadamia dia yang sungguh menggoda tu!

    BalasPadam
  9. Rohah,
    memang sedap Rohah, kejap je habis kena cemol ha ha ha hahh tapi itulah... kalau nak makan memang kena sedia air kot tiba2 kesereten di tekak!

    Sury,
    kejap je habis kek ni Sury...

    Suzana,
    buat jangan tak buat he he heh

    Tihara,
    betul Tihara... kalau kakak buat tak sempat sejuk!

    BalasPadam
  10. Amie...ummi singgah dapur Amie, ambil kek sepotong, yum, yum..sedapnya!!

    BalasPadam
  11. Ummiross,
    silakan... dengan senang hati.

    BalasPadam
  12. waahhhh sedapnya kek akak...faa tak pernah lagi buat kek chiffon..hehehe..kene try ni..

    BalasPadam
  13. waaa... nmpk menyelerakan kek cipon tu... nak!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe