Ikan Pari Masak Asam Rebus

1:11 PTG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua. Bagaimana agaknya cuaca di tempat rakan-rakan ye... di tempat Amie mendung, gelap saja suasana di luar, tapi sempat keluarkan peluh sebaik sahaja menghirup kuah Ikan Pari Masak Asam Rebus! 


Resepi : Ikan Pari Masak Asam Rebus
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 kepingan ikan pari
10 kepingan nanas masak
10 biji cili putih - biarkan tanpa dihiris
1 kuntum bunga kantan - belah 4
4 biji bawang merah - belah 2
1 keping asam gelugur
1 biji tomato - belah 2
garam / perasa pilihan
3 cawan air

Bahan kisar:
1/2 kuntum bunga kantan 
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kesemua bahan kisar, kepingan nanas dan asam gelugur. Biarkan sehingga nanas layu.
2. Masukkan bawang merah, bunga kantan cili putih dan kepingan ikan pari.
3. Masak di antara 5-7 minit atau sehingga ikan pari masak.
4. Masukkan tomato dan garam / perasa pilihan.
5. Tutup api dapur.
6. Sedia untuk dihidang panas.



Amie gandingkan Ikan Pari Masak Asam rebus dengan sayur sawi tumis dengan udang. Alhamdulillah, walaupun hanya hidangan ringkas dan rebus-rebus tapi mudah-mudahan memberi cukup khasiat yang diperlukan oleh tubuh badan.

7 comments

  1. as salam kak amie

    sedapnya ikan pari msak berkuah macam ni..saya ske sebab okan ni dia macam melekit2 tu yg best:)

    BalasPadam
  2. Menu sihat sesuai utk orang diet.Sis pun suka asam rebus mcm ni,sedap makan dgn nasi panas2 dan sambal belacan.

    BalasPadam
  3. akak belum pernah masak cam gini Amie nanti nk try lah kena cari ikan pari dulu lah ni sbb oo buat cam ni dah terliur i tengok bawang seketoii

    BalasPadam
  4. Ni kalau ada sambal belacan, bocor periuk nasi kita kak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe