Udang Marmite

4:33 PTG

Assalamualaikum.



Bertemu kembali bersama hidangan buat kali pertama yang Amie hasilkan selepas juadah sepanjang Ramadhan. Kepala masih lagi berpusing pening, mungkin letih seharian seawal pagi bertolak dari kampung halaman menuju ke KLIA, terbang ke KKIA dan menunggu beberapa jam kemudian untuki meneruskan penerbangan ke LD. Malam tadi sempat menghadiri undangan rumah terbuka di rumah ibu saudara belah Encik Suami. Hari ini, untuk hidangan tengahari, Amie sediakan Udang Marmite untuk keluarga. 


Resepi : Udang Marmite
Sumber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
10 ekor udang saiz besar
5 ulas bawang putih - kisar
3cm halia - kisar
1 sudu makan lada hitam - tumbuk
1 sudu tepung jagung
1 sudu makan Marmite
4 sudu makan mentega
1 sudu makan kicap cair Cap Kipas Udang
1 sudu makan sos plum
1 sudu makan madu
1 sudu makan bijan - goreng tanpa minyak (sangan)

Cara:
1. Gaul udang bersama bawang putih, halia, lada hitam, sos plum, tepung jagung, kicap cair serta Marmite.
2. Perap seketika lebih kurang 15 minit.
3. Cairkan mentega di dalam kuali. Susun udang di atasnya.
4. Gunakan api perlahan, dan biarkan air keluar dari udang menjadi kuah.
5. Balik-balikkan sehingga udang masak dan kuah mengering.
6. Masukkan madu, dan gaul sebati.
7. Angkat dan taburkan bijan ketika menghidang.




Selamat hari raya buat semua pengunjung yang budiman. Jom ratah Udang Marmite....

9 comments

  1. Kak Amie yang dikasihi..marmite tu apa kak? sos ke? ada jual ke? kat mana boleh beli..aiseh byknyer soalan mcm inspektor polis lak! hahahah

    Nampak sedap sgt kak..teringin nak mencuba...

    BalasPadam
  2. Mieza cayang... Marmite tu yang macam Bovril juga tu, ekstrak yis..baby punya he he he ehh

    BalasPadam
  3. wahhh amie dah mula masuk dapur ye amie....besarnya udang tu.

    BalasPadam
  4. salam kak amie...
    dtg nak ratah udang kak amie nie,ada lg x?....

    BalasPadam
  5. Amie..nak ratah jugak!!, hehe..

    BalasPadam
  6. serius amie, telan air liur pagi2 ni tgk udang ni

    BalasPadam
  7. gemuk dh saya ni dikala raya..hoho..tp ttp terliur dgn udang kak amie ni..

    mmg meriah betol raya kak amie..best nens tgk..nk2 gambar kt kampong skali ngn gambar2 famili..hehe..

    nens pon suke sgt dpt beraya bersama kuarga kt dungun,tganu..hehe

    kak amie..jemput2 teka kt blog nens..hehe

    BalasPadam
  8. ehem besar2nya udang kat sana..nak sikit udang marmite tu.. :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe