Iftar Hari ke 24 : Sajian Istimewa Shahriah Abdullah Nasi Lemak & Sambal Tumis Udang & Petai

8:47 PTG

Assalamualaikum.
Akhirnya.... apabila jodoh sudah tiba, Masterchef Malaysia, Shahriah Abdullah sampai juga ke Amie's Little Kitchen! Tak percaya? Cuba lihat di bawah.... Shahriah tersenyum berseri di dapur Amie dengan hidangan resepinya....... he he he ehhhhh.


Sebenarnya Amie rasa gembira sangat menerima kiriman hadiah berupa  Buku Masakan Sajian Istimewa Shahriah Abdullah. Sebagai penghargaan terhadapnya, petang tadi Amie sempat masak 2 jenis resepi yang ringkas tetapi sangat sedap! Amie masak Nasi Lemak berlauk Sambal Tumis Udang & Petai. Walaupun gambar kurang terang tetapi inilah hasil pertama Amie dari Buku Masakan Sajian Istimewa Shahriah Abdullah. Maklumlah, sebaik sahaja selesai masak, azan Maghrib menandakan waktu berbuka puasa mula berkumandang. Amie pun hanya sempat mengambil gambar seadanya sahaja.



Nasi Lemak ini sungguh istimewa kerana aroma halba, bergabung dengan serai serta daun pandan. Inilah kali pertama Amie masak Nasi Lemak menggunakan bawang merah serta gula. Untuk kedua-dua resepi di bawah ini, Amie tambahkan sukatan kerana ada rakan sekerja yang sudah menunggu hidangan ini untuk dijadikan juadah berbuka puasa.

Resepi : Nasi Lemak
Sumber : Sajian Istimewa Shahriah Abdullah

Bahan-bahan:
300 gram beras basmathi - direndam dan dibersihkan
1 sudu kecil halba
1 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - dititik
2 cm halia - dihiris
1 helai daun pandan - disimpul
700ml santan pekat
garam dan gula secukup rasa
sedikit air

Cara membuat:
1. Campurkan beras dengan kesemua bahan. Kacau sekejap.
2. Tanak beras sehingga masak.
3. Apabila masak hidangkan bersama sambal tumis dan rendang daging.


Resepi : Sambal Tumis Udang & Petai
Sumber : Sajian Istimewa Shahriah Abdullah

Bahan-bahan:
400 gram udang - dicuci bersih
150 gram petai - dibelah 2
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
50ml air asam jawa
1 biji bawang besar - dipotong bulat

Bahan kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm halia
1 cm belacan
15 gram cili kering

Cara membuat:
1. Goreng udang dan petai sehingga bertukar warna. ketepikan.
2. Tumis bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan air asam jawa dan biarkan sebentar.
4. Masukkan udang, bawang besar dan petai. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Sedia dihidangkan.


Oleh kerana Sambal Tumis Udang & Petai ini akan dihidangkan bersama Nasi Lemak, jadi Amie lebihkan sedikit gula di dalam masakan ini.



Telur rebus pun tak sempat dikupas! Amie gunakan kacang gajus sebagai pengganti kacang tanah. Untuk melengkapkan hidangan Nasi Lemak, sudah semestinya ada ikan bilis goreng dan juga hirisan timun. Barulah timbul aroma memenuhi ruang dapur! Apalagi bila Nasi Lemak beraroma halba serta serai dan daun pandan bersatu di atas meja!


Alhamdulillah! Kedua-dua resepi di atas tidak mengecewakan! Memang benar! Ringkas, mudah tapi lazat! Encik Suami (kalau boleh) mahu makan Sambal Tumis Udang & Petai semangkuk! Nasi Lemak habis licin tak tinggal sisa. Apabila Amie ajukan pertanya kepada anak-anak, mana satu yang sedap? Jawapannya: Dua-dua sedap! Nasi Lemak dan Sambal Tumis Udang & Petai sedap! Wah...! Nampaknya seisi rumah  menerima baik resepi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah. 
Buat rakan-raka blogger dan pengunjung yang setia, cubalah sekali resepi di atas. Anda pasti ingin mengulanginya! Sekali lagi, terima kasih Sha! 
Selamat berbuka puasa.

18 comments

  1. sedapnya kak amie....saya pun berbuka nasi lemak jugak hari nie....

    BalasPadam
  2. Amie...memang mantop ni, tengok pun dah tau sedap,ada lgi ke, ummi nak tapau ni,hikhik!!!

    BalasPadam
  3. Aduhhhh terliur nampak sambal udang tu sedap nyerrrrr!!!..

    BalasPadam
  4. Sedapnya! Teringin nak cuba. :D

    BalasPadam
  5. Assalam Amie, saya selalu msk nasi lemak halba ni, bau dia mmgbestkan ala2 nasi dagang, tapi menu amie ni sangat istemewa mkn ngan kacang gajus sedapnyanya pas tu ada sambal berpetai pulak,,hurmmm yummy, bestkn msk2 kalo anak2 suka mkn dan komen sedap..terasa kepuasan memasak

    BalasPadam
  6. As'kum Kak Amie cayanggg waduhhh sha dah ada di dapur Kak Amie...:)) tak sangka sampai ke Sabah dah sha yaa.. lauk pauk yang kak amie masak nampak lebih hebat!!!!! terus kecurrrr tq so much kak Amie cayangggg.. terima kasih dan tahniah dari sha buat kak amie yaa.. :))

    BalasPadam
  7. resepi nasi lemak tu lain dr yg lainlah.. tak pernah masak gaya gini ....

    siap makan dgn kacang gajus.. mesti sedappkan..

    BalasPadam
  8. telan air liur saya..
    ns lemak sy simple ajek..ade sambal ngn telur..berehhh..haha

    BalasPadam
  9. tahniah kak...tgk gambo arasa nak terkam, tp pose kena control ..hehe :)

    BalasPadam
  10. Lama juga tak masak nasi lemak, bagus juga kalau berbuka dengan nasi lemak hari ni....

    BalasPadam
  11. wahhh besarnye udang... geram hehehe... nasi lemak halba memang best kan. kami sekeluarga pun suka ;)

    BalasPadam
  12. Tengok gambar dah tahu sedap,insyaAllah kak Zai akan cuba.

    BalasPadam
  13. Tahniah kak amie dpt buku tu. mmg nmpk sgt sdp lak nnti boleh cuba insyaAllah... Terima kasih krn kongsi di sini

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum Amie :D
    Nasi lemak kalau dimakan panas2 bersama dengan sambal tumis..perrhhhh sedapnya!

    BalasPadam
  15. salam syg kak amie
    rindu pulak nk mkn nasi lemak kak..:)
    dah lama x buat..

    BalasPadam
  16. Ya, nampak dua dua pun sedap sekali! I nak cuma Nasi lemak ini for sure ^_^

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe