Iftar Hari Ke 26 : Udang Masam Manis, Ikan Kembung Asam Rebus & Kuey Teow Goreng

1:22 PTG

Assalamualaikum.


Oleh kerana talian internet terputus satu hari satu malam, jadi entri yang sepatutnya dipaparkan kelmarin, terpaksa ditunda hingga ke hari ini. Alhamdulillah. Tanpa kuih-muih dan pelbagai juadah yang lain, kami menikmati hidangan berbuka puasa petang semalam dengan Kuey Teow Goreng, nasi panas berlauk Udang Masam Manis dan juga Ikan Kembung Asam Rebus. Tidak ada pembaziran berlaku. Encik Suami hanya makan Kuey Teow Goreng, sebab itu memang menu kegemarannya. Anak-anak makan sedikit kuey teow, dan sedikit nasi bersama Udang Masam Manis. Amie pula teringin makan nasi panas dengan Ikan Kembung Asam Rebus. Sementara Amie menyiapkan hidangan berbuka puasa, Encik Suami membantu menyediakan jus tembikai. Cukuplah menu buat hari ini.


Resepi : Udang Masam Manis
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan dan belah belakang 
20 biji petai
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 labu bawang besar - cincang
2cm halia - hiris
7 biji cili padi
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos plum
2 sudu besar chicken sweet chilli sauce Thai
minyak

Cara:
1. Goreng udang sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta halia sehingga wangi.
3. Masukkan petai, dan udang serta cili padi. 
4. Tambahkan sos tiram, sos tomato, sos plum dan chicken sweet chilli sauce Thai.
5. Gaul sebati dan biarkan seketika.
6. Tutup api.


Resepi : Ikan Kembung Asam Rebus
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung - bersihkan
2 ulas bawang putih - pecahkan
3 biji bawang merah - hiris
2 keping asam gelugur
1 batang serai - dititik
3 helai daun limau purut
7 biji cili padi
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam dan perasa pilihan secukupnya
air secukupnya

Cara:
1. Didihkan air di dalam periuk bersama bawang putih, bawang merah, asam gelugur, serai dan serbuk kunyit serta cili padi.
2. Apabila air mendidih, masukkan ikan kembung bersama cili padi. Biarkan sehingga ikan kembung masak.
3. Tambahkan garam dan perasa pilihan secukupnya.
4. Tutup api dan sedia dihidang panas.


Kuey Teow Goreng.

Selamat berbuka puasa!

6 comments

  1. Assalamualaikum Amie,

    maaf dh lama kita tk sempat nk singgah kesini...maalum lah byk tugasan yg menanti...ini pun curik2 masa sikit...hehehe...

    sedap nya hidangan Amie nie...kalau kita berjiran boleh hidu bau erk?? Kuey teow tu fav Nur....kecur air liur nie tau!!

    BalasPadam
  2. As salam k.amie...
    dah lama ucu tak tinggal tapak kt sini...akak sihat ke....

    selamat hari raya ye kak..ucu mohon keampunan andai ada bicara yg berbabas hingga boleh menyakitkan hati akak...maaf zahir n batin...


    semua menu kt atas tu kalau dapat kt ucu sekali mkn jer dah wassalam......licin...hihihi.

    BalasPadam
  3. semua pun nampak sedap sekali, saya tersuka udang masam manis, yum!

    BalasPadam
  4. sedappnyerrr..dh akhir2 ramadhan ni..sume berselera..haisshh nk start memBINA badan la ni..ekeke..

    rs2 cam kt lidah dh udang kak amie..hehe

    BalasPadam
  5. Assalam amie, sedap tgk udang bersama petai tu.

    Selamat hari raya buat Amie n famili, saya juga mohon ampun dan maaf andainya ada yg tersalah bicara dan komen sepanjang persahabatan maya kita

    BalasPadam
  6. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat Amie sekeluarga. Tak balik Semenanjung ke?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe