Iftar Hari Ke 13 : Nasi Goreng Kampung & Sup Campur

8:39 PTG

Assalamualaikum.

Petang tadi Amie temankan si bongsu tidur. Hari ini dia tidak hadir ke sekolah, suhu badannya panas dan kami nasihatkan supaya berehat sahaja di rumah. Tiba-tiba telefon berdering, dan Amie terjaga dari tidur.... masya-Allah! Hampir pukul 5 petang!  Encik Suami yang menelefon, bertanya apa menu berbuka puasa petang ini. Amie jawab.... belum masak lagi! Katanya, biarlah beli sahaja makanan di luar. Amie bingkas bangun. Teringat daging ayam dan udang yang direndam di dapur sebelum tertidur tadi. Bila buka peti sejuk, ada lebihan nasi sahur malam tadi. Untuk mengelakkan pembaziran dan menjimatkan masa serta tenaga, Amie putuskan untuk masak Nasi Goreng Kampung. Lagi pun... pukul 6 lebih dah nak berbuka puasa! Kena masak segera!



Walaupun Encik Suami membawa pulang murtabak, kuih-muih dan lain-lain, tetapi Nasi Goreng Kampung juga yang licin! Si bongsu memang tidak berselera untuk makan. Amie sempat masak Sup Campur supaya dia boleh menghirup kuahnya untuk keluarkan peluh.

Resepi : Nasi Goreng Kampung
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih 
20 ekor udang kertas - buang kulit
1 cawan jagung tin 
20 kepingan kecil tempe goreng
1 cawan ikan bilis goreng
7 batang kangkung - bersihkan
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
1.5cm belacan - tumbuk
1 biji cili merah - hiris
3 biji cili padi - hiris
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan udang dan balik-balikkan sehingga masak.
3. Masukkan jagung dan nasi. Kacau rata.
4. Masukkan kangkung, tempe goreng dan ikan bilis. Gaul sebati sehingga sayur kangkung layu dan bertukar warna.
5. Masukkan serbuk pati ikan bilis, hirisan cili merah dan cili padi. Gaul lagi sehingga rata.
6. Tutup api.


Resepi : Sup Campur
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 kepingan daging ayam yang dipotong kecil
10 biji bebola daging
15 biji buah goji
1 batang lobak putih - buang kulit dan potong serong
1 batang lobak merah - buang kulit dan potong menegak
5 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 6
2cm halia - pecahkan
3 batang rumpun sawi - potong-potong
5 batang anak jagung - potong-potong
1 sudu makan serbuk pati ayam Tumix
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
air secukupnya

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Masukkan daging ayam, halia, bawang putih dan bawang besar. 
3. Apabila daging ayam empuk, masukkan lobak merah dan lobak putih serta bebola daging. Tutup periuk dan perlahan api , renih bahan masakan selama 20 minit.
4. Masukkan lada putih, serbuk pati ayam dan sayur sawi serta anak jagung. Renih untuk 2 minit lagi.
5. Tutup api.


Selamat berbuka puasa untuk hari ke tigabelas di bulan Ramadhan al-Mubarak 1433H.

13 comments

  1. assalam amie..setiap kali mama dtg kesini, mesti terliur tgk pic.makanan yg sedap2 dr amie ni..hu2x..mama pula asyik menunjuk je..hu2x..

    BalasPadam
  2. telur mata tu yg menarik perhatian amie...sedap2

    BalasPadam
  3. alahai sedapnye..hb QH pon rajin jugak buat nasi grg kampung ni..hihi..

    BalasPadam
  4. lama juga sy tak menggoreng nasi..bulan puasa ni sy tak byk masak berat,yg makan cik suami je. sbb anak2 tak kuat makan.klu nak tahu,hari2 beli tepung pelita..mrk dah kenyang dengan tepug pelita tu..aduhai anak2 ku..

    BalasPadam
  5. Amie...ummi singgah jap dapur Amie,intai menu iftar hari ni, nasi goreng pun sodap ni!!!

    BalasPadam
  6. tengok nasi goreng ni terasa rindu nak makan nasi goreng... dah lama tak makan nasi goreng semenjak berpuasa... ;)

    BalasPadam
  7. air tangan ibu mmg tak leh lawan dgn kedai punya. ;) moga cepat sembuh ye.

    BalasPadam
  8. Nasi goreng kg!sedapnya...my fav ni kak..:)

    BalasPadam
  9. Salam Kak Amie..waaahhh meriahnya nasi goreng kg dgn sup campur tuh..penuh dgn lauk..sedapnyaaa ^^

    BalasPadam
  10. sup tu penambah selera utk nasi goreng kg.......wajib ada tu...baru laju nk mkn....

    BalasPadam
  11. nasi goreng kampung kak amie ni kan meriah sungguh dengan lauknya..terlour mieza..selalunya nasi goreng kampung yang dibeli di restoran cuma letak ikan bilis dan telur mata kerbau je...yang mcm ni yang membuka selera ni...masa bila la kak amie masak ye...hari kerja pun sempat masak macam2...

    BalasPadam
  12. Salam kak amie! sedapnya nasik goreng kampung! kita teringin nak buat nasik2 goreng tp nak buat guna beras biasa yg tak wangi tuuu tp sini tak tahu mana satu beras biasa ehehe.. sbb byk beras wangi jerr sumenyer, guna beras wangi tak sedap nasik gorengnya kita tak suke, suke guna beras biasa baru kick!

    BalasPadam
  13. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe