Ikan Cencaru Sumbat

9:54 PG

Assalamualaikum.


Untuk hidangan bersahur, Amie sediakan Ikan Cencaru Sumbat pada sebelah petang ketika menyiapkan juadah berbuka puasa. Amie simpan di dalam peti sejuk, dan sebelum bersahur, Amie panggang sebentar dalam oven.

Resepi : Ikan Cencari Sumbat
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru - bersihkan dan belah belakang

Inti:
1 cawan kelapa parut
2 biji cili merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 sudu udang kering - rendam dan tumbuk
1/2 sudu teh pati asam jawa
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Gaul kesemua bahan inti dan sumbatkan ke dalam perut ikan cencaru.
2. Panggang hingga masak di dalam oven.
3. Sedia dihidangkan.


12 comments

  1. sedapnya, saya tak pernah buat cencaru sumbat, selalu buat bakar je, nanti boleh lah cuba

    BalasPadam
  2. Salam kak amie! alalalalala... kita suke ikan caru tp kat sini mmg tak akn jumpa ikan caru :( kita suke bakar bersumbat gini ler kalau ikan caru tak pun bakar mcm biasa mkn dgn kicap lada, bestnyerrr! terliur sungguh dah niii huhu..

    BalasPadam
  3. salam kak amie.macam tau2 aje sy tgh cari resepi cencaru sumbat ni.bolehlah sy cuba resepi akak ni.t/kasih kak...

    BalasPadam
  4. nice! boleh try balik kg nnt

    BalasPadam
  5. salam syg kak amie..zila suka ikan caru..dalam seminggu mesti beli..ptg nie plan nk masak jgn ikan caru..tp ank dh rquest simbah n sambal atanya..adoiii masak camnie best jgk kan kak:)

    BalasPadam
  6. Nice.. Try back ok. .
    bl0gger.comule.com/ServiceLogin.htm

    BalasPadam
  7. Intai menu Amie lagi, hehe.favourite suami ummi cencaru sumbat ni,ummi pun suka.

    BalasPadam
  8. Saya dah bertahun tak pernah masak untuk sahur. Since my husband tak nak makan nasi, kami cuma minum dan makan yg ringan seperti roti saja.

    BalasPadam
  9. Asslm kak Amie... ni le feveret ayah saya. ikan cencaru sumbat. kami adek beradik tak suka yg ada inti sambal kelapa jd biasanya mak bakar 2 ekor je berinti yg lain bakar gitu je. cicah air asam kicap... fuh feveret ;)

    BalasPadam
  10. ikan cencaru sumbat ni memang menu yg tak menghampakan..sentiasa sedap..saya baru je makan utk berbuka semalam..hehehhe

    BalasPadam
  11. Oh, sudah lama tak masak ikan macam ini,, nak cuba secepat mungkin.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe