Apam Labu Manis - Salmah Haron Singapore

5:23 PTG

Selamat petang rakan-rakan pengunjung Amie's Little Kitchen yang budiman. Petang ini Amie ingin kongsi resepi yang sungguh mudah, lazat dan berkhasiat! Resepi ini Amie perolehi daripada rakan kumpulan Meriahnya Dunia Masakan iaitu Salmah Haron dari Singapore.


Resepi : Apam Labu Manis
Sumber : Salmah Haron Singapore

Bahan-bahan:
1 cawan labu rebus - lenyek halus
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200ml air
250ml santan kelapa
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis

Cara:
1. Satukan kesemua bahan dan (Amie masukkan dalam mixer) gaul hingga sebati.
2. Perap adunan selama 1 jam
3. Sapukan acuan dengan minyak.
4. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.


Lembut saja kejadiannya. Rasanya enak, manis-manis manja!


Jom, ada sesiapa yang mahu ikut Amie ke Singapopre? Hantar sepiring Apam Labu Manis untuk Salmah Haron!

15 comments

  1. Ehem ehem.terliur dah ni tgk kuih tu:)

    BalasPadam
  2. rasa nak capai je sebijik apam tu :)

    BalasPadam
  3. Salam Amie,
    Takkan nak hantar p S'pore saja, yang dekat Penang ni tak teringat ker....tak aci la cam ni, nak gak merasa seketul dua....

    BalasPadam
  4. Laskar pelangi,
    lap liur tu dik... meh makan sama.

    Kasih,
    ambil....ni ha Amie tolong hulur he he hehh

    Wattie,
    Yang kat Penang tetap dalam ingatan.... tunggu kat Jambatan Pulau Pinang ye... sat lagi Amie sampai naik feri he he hehhh

    BalasPadam
  5. nampak lembut je apam tu kalau makaan sebiji tak cukup ni Mie...hehee

    BalasPadam
  6. Ke bangi tak nak hantar 2 piring ke Amie?hehe..
    Nampak sedap dan lembut tu..

    BalasPadam
  7. Salam Kak Amie.. wah sana sini resipi labi.. kalau macam ni nak kena beli labu baru boleh cuba SEMUAAAA resipi labu dari dapur kawan-kawan.. yang ni simple dan nampak best!

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum k amie...sedapnya apam labu..mieza pernah wat sekali..pastu bantat..terus tamau buat dah..cepat serik mieza ni heheh

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum Amie,
    cantiknya apam labu ni, smlm masak sayur labu, nampaknya kena beli labu lagilah sbb nak cuba resepi ni plk...suka kuih yg kukus2 mcm ni..mesti cuba..tq Amie....

    BalasPadam
  10. Assalam kak Amie cyng,sedapnya apam..sana sini tgk org tayang apam teringin lak nk mkn tapi mcm tak berapa nk rajin lagi nk buat..mkn jer rajinnya...hehe

    BalasPadam
  11. Kak Noor,
    memng sangat lembut kak Noor... lagilah baru keluar dari kukusan terus ambil gambar... kalau tunggu sejuk memang tak ada baki laaa...

    ting tong..ting tong
    Ummi... apam labu 2 piring dah sampai depan pitu ni...he he hehe

    Shahriah,
    memang simple sangat buat apam labu ni kan sha... makannya pun sedap sebab ada campuran tepung berasnya...lembut!

    BalasPadam
  12. Mieza,
    ni pertama kali kakak buat apam labu, alhamdulillah menjadi, sebelum ni buat kek labu kukus je, buat lagi Mieza sayanggg...

    Waalaikumussalam Yatie,
    kalau kelmarin Yatie buat sayur labu, hari ini pula Amie nak masak lemak labu.. memang lembut apam labu manis ni Yatie... sedap!

    Nieza,
    kakak buat apam labu ni sebab cara buatnya sekali harung masuk mixer... he he heh tu yang suka sangat buat tu, tajk banyak kerjanya he he heh

    BalasPadam
  13. Akak teringat Hasnah Haron pulak...

    Amie nak ke Singapore ke? kirim salam ye dgn Salah Haron tu...hehe...hantor ler Sabah jugak.

    Simple resipi ni, mcm nak cuba.

    BalasPadam
  14. wahhh..kilat elok je kak amie..
    mmg menaikkan selera..best jgak ni makan ptg2 ni kan..;)

    BalasPadam
  15. Zana pb,
    insya-Allah salam akan disampaikan..., boleh hantar kat Zana... kita duduk satu negeri gak he he heh dekat je

    Nens,
    kilat sebab santannya kot... lembut je rasa dia nens, cubalah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe