Kerabu Perut

8:39 PTG

Petang ini Amie tak makan nasi. Amie ratah kerabu perut! Mungkin ada yang tak pandai makan perut..... he he he... tak kisahlah! Sudah terlalu lama tidak buat dan makan menu ini. Beberapa kali berhasrat nak buat, tapi bila ke tempat menjual daging, perut sudah habis. Petang tadi, rezeki yang ditunggu sudah tiba. Keluar dari pintu pagar tempat berkursus tergerak untuk menghalakan kereta ke pasaraya. Ada 2 paket perut segar di situ dan Amie terus ambil satu.


Kalau masak sendiri, kita bebas nak bubuh apa. Tapi yang penting perut lembut mesti empuk. Untuk itu Amie tidak gunakan sebarang petua, dan hanya merebus perut dengan api perlahan sehingga empuk atau hingga air rebusan menjadi kering. Amie masukkan seketul kiub pati ayam sebagai perasa supaya meresap dalam perut.

Bahan-bahan:
600 gram perut segar - cuci hingga bersih
1 cawan pucuk paku - celur
1 cawan taugeh - celur
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan udang kering - rendam
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
5 biji cili padi - hiris
3 batang serai - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 biji bawang merah
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
1 kiub pati ayam
sedikit garam
sedikit gula

Cara:
1. Rebus perut lembu menggunakan sukatan air melebihi parasnya. Masukkan 1 ketul kiub ayam. Biarkan masak hingga airnya kering dengan api perlahan. Apabila telah empuk dan masak, potong ikut suka.
2. Tumbuk.bawang merah bersama udang kering dan kelapa parut. Sangan sebentar hingga naik bau.
3. Masukkan kelapa sangan tadi ke dalam mangkuk besar.
4. Masukkan semua bahan hirisan ke dalamnya. Gaul sebati.
5. Tambahkan garam dan gula.
6. Masukkan pucuk paku, taugeh dan perut. Gaul hingga mesra.
7. Perahkan air limau kasturi.
8. Sedia untuk dihidangkan.

Pada masa yang sama, Amie masak asam pedas ikan alu-alu.


Kalau rasa lapar, bolehlah makan nasi dengan asam pedas tu.

21 comments

  1. salam amie,
    bundo ni antara mereka yang tak pandai makan perut...hehe

    BalasPadam
  2. Ummi datang nak makan...,favourite ummi kerabu perut ni Amie, asam pedas pun favourite ummi jugak

    BalasPadam
  3. kak amiiiiieeee mieza suka sgt dgn kerabu perut..nak sikit kak nak wat sahur lusa heheh

    BalasPadam
  4. memang sedap ratah camgitu je kan :)

    BalasPadam
  5. salam kenal amie....saya memang suka kerabu perut ni..belajar makan masa waktu duduk kg baru dulu..boleh kata tiap2 hari makan....hehehhe....sekarang kalau nak makan memang kena masak sendiri..:)

    BalasPadam
  6. Ibundo,
    memang betul, memang ada yang tak pandai makan perutkan...

    BalasPadam
  7. Ummi,
    Amie ingatkan tak ramai peminat perut... kalau makan di luar... jumpa perut, Amie tak lepas peluang untuk makan....

    BalasPadam
  8. Mieza,
    boleh sangat..... nanti Kak Amie bagi... he he he jangan sampai sana perut jadi basi udah le...

    BalasPadam
  9. Kasih,
    puas makan ratah2 je kan...

    BalasPadam
  10. Quinnie,
    Salam kenal juga...

    Memang Kak Amie pun tak lepas peluang kalau makan di restoran... kerabu pert ke, masak lemakke,asampedas perut ke... mesti masuk pinggan!

    BalasPadam
  11. Sedapnya kerabu perut! sy & hb mmg suka mkn perut...kerabu perut, sate perut, gulai etc...

    BalasPadam
  12. Perut kegemaran saya, bulan posa ni kalau resepi perut memang 'mengiurkan' saya. he..he..he

    BalasPadam
  13. Mamanajmi,
    segalanya tentang perut ye... di sini ada coto makasar, memang guna peru! Bulan puasa nanti nak buat....

    BalasPadam
  14. Noname,
    memang sedap makan perut.... tupasal kalau jumpa perut, takmahu lepas...he he he

    BalasPadam
  15. Saya tak pandai makan perut, tapi asam pedas memang favourite saya..menu wajib tiap minggu :)

    BalasPadam
  16. akak amie cayang....
    diana x pandai makan perut... tapi yg asam pedas kat bawah tu mmg fav.. hehehehe

    BalasPadam
  17. Ixora,
    tak pandai makan perut takpe, tak ada masalah sebab banyak lagi pilihan lain yang kita pandai makankan... he he hehh

    BalasPadam
  18. Diana,
    asam pedas memang jarang orang tolak, kalau tak makan perut tolak je kat kakak he hehehhh

    BalasPadam
  19. feveret nani jugak kerabu perut ni.

    BalasPadam
  20. Nani,
    ada yang suka ada yang tak pandai makan, kak amie suka perut yang lembut.... tak liat, tak tersangkut celah gigi... hi hi hi

    BalasPadam
  21. Saya da cuba kerabu perut Cik Anie. Sedap sgt :) Saya masak sekali dengan asam pedas ayam resipi orang Johor. Memang kene. Tq :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe