Opor Sotong Sumbat

10:24 PTG

Hai senangnya dalam hati..... akhirnya dapat juga masak sotong sumbat setelah beberapa hari asyik tertunda-tunda untuk membuatnya kerana kekangan masa. Dari pagi hingga tengahari kami terlibat dengan Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Pelajar. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Anak sulung Amie, Mohd. Faridzuan dapat 6 anugerah termasuk 3 mata pelajaran terbaik Tingkatan 4, Anugerah NILAM, Penyertaan ke Pesta Pantun Peringkat Daerah, dan juga Anugerah Pelajar Cemerlang PMR 2010. Adiknya pula, Mohd. Fuad dapat juga naik ke pentas untuk menerima 2 anugerah termasuk Anugerah Pelajar Terbaik Tingkatan 1 Tempat Ketiga. Pukul 12 tengahari balik ke rumah hantar anak-anak, dan tidur beberapa minit untuk mendapat tenaga sebelum kembali semula ke sekolah kerana pada pukul 2 petang ada mesyuarat guru. Amie bersama seorang rakan lewat sedikit pulang kerana ada tugasan yang perlu diselesaikan, dan menjelang pukul 6 petang,  kami pulang. Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya dipertengahan jalan sehingga terpaksa pasang lampu kenderaan. Sambil mendengar rancangan ADILA, Amie pandu perlahan-lahan...... bersama linangan air mata.... h huhuhuuuu... leleh lagi! Adalah kisah yang menyentuh hati dalam ADILA! Sampai depan pagar rumah, hujan masih lebat.... Amie duduk diam-diam dalam kereta, masih khusyuk mendengar celoteh ADILA...... sebenarnya malas nak turun sebab tak bawa payung, nanti basah kena hujan. Tiba-tiba anak-anak menerpa keluar bukakan pintu pagar, apalagi ..... masuklah. Itu cerita sepanjang hari, sekarang kita cerita tentang opor sotong sumbat pula.....


Amie masak ikut buku resepi Kompilasi Masakan Makanan Laut. Bagaimanapun ada sedikit ubahsuai, misalnya dalam resepi tersebut tiada lada tapi Amie masukkan lada, dan juga perahan air limau nipis. Kelmarin Amie masak brengkes ikan belawis aroma ketumbar, hari ini Amie masak opor sotong aroma jintan pula. Jom tengok resepinya.

Sumber   : Kompilasi Masakan Makanan Laut
Resepi    : Opor Sotong Sumbat
Penyelenggara:   Patonah Chai Choh

Bahan-bahan:
1 kg sotong putih - cabut kepala dan bersihkan
100 gram isi ikan - Amie gantikan dengan 4 biji ubi kentang - rebus, lenyek dengan lada putih tumbuk dan sedikit serbuk pati ikan bilis
20 gram kerisik
500ml santan - Amie gunakan 150ml santan pekat
1 sudu serbuk pati ikan bilis - pilihan Amie
minyak
1 biji limau nipis - ambil jusnya  - pilihan Amie

Bahan kisar:
10 biji lada merah - pilihan Amie - dalam buku resepi tiada penggunaan lada
4 biji bawang merah
2 batang serai
2 cm lengkuas
4 biji buah keras
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis

Cara:
1. Celur sotong seketika dan toskan.
2. Masukkan ubi kentang lenyek ke dalam sotong dan tutup sotong dengan kepalanya, sematkan lidi supaya tertutup kemas.
3. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga naik minyak.
4. Masukkan sotong diikuti dengan santan.
5. Masukkan kerisik dan gaul rata.
6. Setelah agak pekat masukkan serbuk pati ikan bilis.
7. Akhir sekali masukkan perahan air limau nipis.
8. Potong-potong dan hidangkan. Sedia untuk dinikmati bersama nasi panas.
.....Amie makan begitu saja .....

Wokey.... kawan-kawan, sampai di sini dulu pertemuan kita untuk kali ini. Amie kena tidur awal sebab esok ada mesyuarat di Pejabat Pelajaran Daerah, walaupun sebenarnya esok kami cuti peristiwa, sekolah cuti sehari..... dan sudah janji dengan si bongsu untuk masakkan bekalannya ke sekolah..... kenalah kotakan janji kita.... Terima kasih kepada yang sudi singgah, insya-Allah Amie akan datang berkunjung ke rumah kawan-kawan semula sebab tak tahan godaan dengan pelbagai aroma yang menggoda selera! Assalamualaikum.....

36 comments

  1. kak amie..emailkan mieza alamat akak..nnt esok mieza gi beli cup tu utk akak...wahhhh jgn lupa pos muffinnya ke Tg malim nnt tau kak!

    BalasPadam
  2. wah!!!! tahniah untuk kak amie...segala penat lelah memasak, menjaga, mendidik, membimbing, mengasuh anak memang berbaloi2... Tumpang bangga untuk kak amie...

    dah lama tak makan sotong sumbat... nak buat, tak reti...(alasan koman)

    BalasPadam
  3. Tahniah utk anak2 Kak Amie...juga utk ibunya...seronok yer bila melihat kjyaan anak2...

    p/s...jeles ngan Kak Amie yg pndai masak....

    BalasPadam
  4. tahniah ye...tumpang bahagia :)

    sedap sotong tu...huhu

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum akak...
    tahniah buat anak2 akak n kat akak juga... memang bahagia tgk anak berjaya kan akak.. diana tumpang gembira.. moga d masa akan dtg nanti akan lebih maju jaya lg yer..

    wah akak.. tgk sotong tu amat menyelerakan ler akak.. sedapnya

    BalasPadam
  6. Mieza,
    nanti kakak email alamat,
    he he he... ada pos ekspress, esok dijamin sampai....bolehlah pos mufinnyanya nanti....tunggu ye!

    BalasPadam
  7. Nani,
    terima kasih Nani, insya-Allah tiba masanya Nani pun akan jadi juga seperti kakak,
    kita ni masalahnya di sini tak banyak pilihan makanan siap, tu yg kena turun padang kalau nak makan 'sesuatu'....

    BalasPadam
  8. MP,
    terima kasih, insya-Allah anak2 kita semua akan berjaya dalam bidang masing2,
    MP pn pandai masak apa.... kita sama2 pandai masaklaa.... he hehehh

    BalasPadam
  9. Kasih,
    terima kasih, sama2 rasa bahagia... mehlah, makan sotong sama2...

    BalasPadam
  10. Diana,
    terima kasih ..... marilah sama2 pikul tanggngjawab sebagai ibu dgn sebaik mungkin...(walaupun sebenarnya kak amie tidak sesempurna spt yang diharapkan.... ) sekurang-kurangnya kita cuba....selagi terdaya,
    kak amie ratah2 aje sotong tu... puas makan!

    BalasPadam
  11. Assalam kak amie,tahniah ya utk anak akak..Wah sotong sumbat akak nmpak sedap kak,terliur sudah..Kak xaci sy nak mapin juga,pos kat penangsekali ya,hihi..

    BalasPadam
  12. tahniah utk anak2 akak...wah..pandai2 semuanya...

    sejuk perut akak ngandungkan anak2 yg bijak mcm tu...

    tahniah sekali lagi...

    BalasPadam
  13. Dana,
    terima kasih....
    terima kasih juga kerana berminat dgn mufin kakak yang belum jadi.... he hehehhh tunggulah, nanti kakak poskan..hi hi hiiii

    BalasPadam
  14. Saripah,
    terimakasih sudi singgah dapur Kak Amie,
    boleh cuba....senang saja tu...

    BalasPadam
  15. Wahida,
    terima kasih.... alhamdulillah, mudah2an 'perut' kita akan sentiasa sejuk...

    BalasPadam
  16. Hanis,
    apa tu....berdesau2....he hehehhh ni belum khatam belajar bahasa Jepun lagi ni....

    BalasPadam
  17. tahniah utk k/amie n anak2...
    kedua2nye pandai..credit utk k.amie lagi sebab tersangatlah pandainye masak...
    sotong tu fav ucu...

    BalasPadam
  18. Ucu,
    terima kasih,
    yeay...yeayyy..pandai masak ye... kembang semangkuk dah nih! sebenarnya kena belajar masak2 lagi... he heheh

    BalasPadam
  19. Amie ,ummi datang makan tengahari...
    Tahniah atas kejayaan anak2 Amie...

    BalasPadam
  20. Ummie,
    jemput makan, jangan malu2...tambah lagi.....,
    terima kasih atas ucapan itu..

    BalasPadam
  21. seronok baca ttg kejayaan anak2 kak amie...moga mereka terus cemerlang...nampak menyelerakan opor sotong sumbat tu...

    BalasPadam
  22. Ena,
    memang kena hargailah kemampuan anak2, sbb pencapaian mrk berbeza2...
    memang sedap opor tu, rasa jintannya membangkitkan selera.

    BalasPadam
  23. sedapnyer sotong sumbat akak....alhamdulliah berat usaha akak jadi pendorong buat anak2 jadi cemerlang.....tahniah yer akak

    BalasPadam
  24. salam Kak Amie...Tak salah kan adjust situ sini...ikut standard sirim masing-masing......Pssttttt....sotong ni nampak nyummy sangat

    BalasPadam
  25. Assalam cikgu Amie,
    waduhh sedapnya opor sotong sumbat nniiii..cantik warna lauk ni..kecur kita tengok tau..boleh masuk list lagi..panjang entah berapa kilometre dah list kita ..

    Tahniah buat anak2 amie..suka bila tengok anak2 berjaya dalam pelajaran kan amie..

    BalasPadam
  26. Lady Ayu,
    alhamdulillah... sotong tu menjadi, punyalah lama berangan nak buat.... terakhir makan sotong sumbat ni tahun 2005 di Kota Kinabalu...lamanya tu...di sini takde restoran buat,
    terima kasih ucapan itu, moga anak2 kita sama2 berjaya dunia & akhirat...

    BalasPadam
  27. Sue,
    betul tu.... hakcipta terpelihara, masing2 ada SIRIM yg diluluskan sediri... he heheheh

    BalasPadam
  28. Mama Ema,
    jeles tu normal.... hi hi hi... yg tak jelas tu yg dibimbangi...

    BalasPadam
  29. Ayu,
    waalaikumussalam... macam dah lama tak jumpa Ayu... he hehehh,
    Amie duduk menyumbat sotong sorang2je kat dapur...takde anak dara nak tolong...
    terima kasih atas ucapan itu, sama2lah kita berdoa moga2 anak2 kita berjaya dlmhidup masing2, baik dunia baik akhirat....

    BalasPadam
  30. assalamualaikum kak amie... salam kenal ye...
    seronok kan dapat anak2 yang baik perangai bijak pelajaran. kira2 sotong tu hadiah untuk kak amie la ye... :) sedap je tgk

    BalasPadam
  31. Waalaikumusalam Cheq Sue,
    terima kasih sudi datang ke dapur Kak Amie,
    Alhamdulillah, moga2 anak2 kita jadi modal insan spt yg diharapkan.... amin.

    BalasPadam
  32. sedapnya tgk sotong sumbat akak ni....betulx2 terliur dah ni kak...sabar jer lah...hehe

    Tahniah buat anak akak dan akak juga semoga anak akak bertambah cemerlang lagi nanti...amin:)

    BalasPadam
  33. Nieza,
    sesekali teringin juga layan selera... masaklah Nieza, taklah sesukar mana... Kak Amie pun macam nak buat lagi tapi kadang-kadang tak jumpa sotong yang sesuai...

    terima kasih atas ucapan itu, insya-Allah anak2 Malaysia semuanya akan menjadi modal insan cemerlang!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe