ADSENSE

Rabu, 13 Februari 2013

Kek Lapis Blueberry Cheese

Assalamualaikum.
Ampun!!!!! Bila nak buat Kek Lapis Blueberry Cheese asyik berkira-kira tentang keletihan yang bakal dialami. Tapi bila dah siap, tak pandai pula nak berkira-kira masa nak makan! Inilah bahayanya kalau ada kek begini di depan mata! Encik Suami pula, belum sempat sejuk, sudah minta sepotong! He he hehe.... 


Resepi asal kek lapis ini dalam versi bakar tapi Amie lebih suka versi kukus. Dan satu lagi, untuk lebih cantik kek lapis ini boleh mencapai sehingga 12-16 lapisan, tapi Amie buat 8 lapis saja. Tapi itu pun dah cukup sedap! Cukup berpeluh-peluh menunggu kek siap masak dalam kukusan!


Terima kasih banyak kepada BROTHER ROZZAN yang ikhlas berkongsi pelbagai resepi kek yang lazat-lazat! Apa tidaknya... Kek Lapis Blueberry Cheese ini tidak begitu manis.... alahai...cubalah sendiri baru tahu  akibatnya! Tak mahu berhenti makan! Minta izin kongsi resepinya di sini ye Brother Rozzan.

Resepi : Kek Lapis Blueberry Cheese

Bahan-Bahan
450 gm mentega
250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft)
1 sudu makan ovalette
170 gm gula halus
10 biji telur
1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis
300 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlick
250 gm blueberry pie filling
1 sudu teh esen blueberry (optional)
sedikit pewarna ungu

Cara :
1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.
2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.
4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.
5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks.         Gaul rata.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh blueberry pie filling, esen blueberry dan pewarna ungu.
7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7”, 8”x8” atau 9” x 9” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.
8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. Utk l;apisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Ambil 2 senduk adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.
9. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan blueberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.


Nota:
Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 ungu atau 1 plain 1 ungu, terserah pada kreativiti dan citarasa anda.



 Jomlah.... jomlah makan sepotong seorang.... sedap tau!



Lain kali Amie perlu lebih rajin... buat nipis-nipis sikit, supaya lapisan nampak lebih cantik he he hehh.....

14 ulasan:

ady berkata...

as-salam
mmg npk sedap kek lapis blueberry kak amie ni..kalau buat raya kek lapis ni mesti habis dulu..

Delima Zamrud berkata...

Sedap nyer nampak kek Amie nie.. Huhuhu D5 nie dah ler lemah ckit bab2 kek nie mekasih lah Amie kongsi resepi nie ek ade masa In Shaa Allah D5 cuba buat nnt :D..

faa.rosli berkata...

yg ni pon da nampak hebat n gojess akak...sedapnya..

Amie berkata...

Ady,
waalaikumussalam... memang berhantulah kek lapis begini Ady he he hehh... sedap sangat!

Delima,
memang sedap Delima... boleh buat, tidaklah susah sangat cuma kena rajin dan sabar aje he heehh.

Faa,
alhamdulillah Faa... memang sedap!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

mmg tabik pada yg rajin buat kek lapis ni... madihaa cuma rajin ngap saja... hehe...

Liza berkata...

Salam amie, cantik je kaler ungu kek lapis tu, ari tu Liza ada buat versi bakar tp kaler purple dia tu kan jd ala2 hijau gitu, nape ye...

Nooriah Abdullah berkata...

Salam Mie, aduh dah ada kek tunggu buat air ja lagi, dah siap potong pun tu bak sikit heee mesti sedap ni kan

Amie berkata...

Madiha,
terima kasih... tapi hadooiiii... tukang buat inilah yang tak sabar nak ngap dulu he he ehhhh.

Liza,
ada tambah pewarna tak Liza, sebab warna blueberry tu memang tak jelas kalau tak tambah pewarna ungu.

Kak Nooriah,
ayuh Kak Noor... dah petang ni, nanti Amie hidangkan teh o panas kurang manis ye... kita minum sambil sembang bawah pokok!

Shiela berkata...

nampak sungguh moist n sedaplah Amie..

may agumo berkata...

rajinnya kak amie.. tapi tentu berbaloi kan.. tgk gambar pun tahu sedap.. kalau dpt rasa kan best.. hehe..

INA berkata...

Salam Kak Amie..cantik kejadian dan sungguh rajin melapis..kalau saya nak buat kena fikir 10x..hehehe..

Amie berkata...

Sheila,
memang sedap Sheila... alahai kan best kalau makan ramai2...

May,
masak-masak ni satu terapi minda kot..

INA,
tak apa INA, sekarang fikir 10 kali, nanti kalau dah mula buat, nak buat untuk seterusnya he he heh

Asyifa Mustaffa berkata...

Akak kukus kak....mmg hebat ni....sy klau kukus2 bende berlapis ni....tahan 4 lapis je...hihi....nak menjaganya tu yg penat sangat sangat....tp mcm akak ckp la kan...bab makannya....mmg laju la....:-)

Suzana Ibrahim berkata...

saya memang suka makan kek lapis,tapi sayaaaaa ...penat la nak menyiapkannya,apa kata Amie bagi cikit!sedapnya kek tu..