Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap

7:27 PG

Seronok sungguh anak-anak bila melihat Amie olah kaki ayam di dapur. Apa yang mereka bayangkan sudah tentulah kaki ayam masak kicap yang terlerai tulang dari kulit, dan tulangnya begitu lembut sehingga boleh dimamah begitu saja!
Dan Encik Suami pula, terus meminta Amie masak mee goreng!
Barangkali rindu nak makan mee goreng dengan kaki ayam masak kicap yang sangat lembut seperti yang selalu dinikmati di warung atau kedai makan!

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
Inilah antara salah satu menu mee goreng yang terdapat di LD atau daerah lain. Selain mee goreng dengan kaki ayam masak kicap yang terlerai dari tulangnya, ada mee goreng tauhu pula. Ada masa nanti Amie kongsikan menu mee tauhu pula ye. 

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
Sama ada mee goreng dengan kaki ayam masak kicap atau mee tauhu, kalau makan di warung atau kedai makan, kedua-duanya akan dihidangkan dengan semangkuk kecil sup kosong dan juga kicap lada atau sambal.

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
Untuk resepi Kaki Ayam Masak Kicap, boleh klik di sini untuk paparan lepas: Tips dan Resepi Kaki Ayam Masak Kicap yang Sangat Lembut Sehingga Terlerai Kulit Dari Tulang!

Bahan:
1.2 kg kaki ayam - potong kuku - potong dua - bersihkan - cuci - toskan
5 kuntum cendawan kering shiitake - rendam hingga kembang - belah 4
3/4 cawan kicap lemak manis
2 batang serai - diketuk
3 cm halia - diketuk
7 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar lada putih - ditumbuk
minyak untuk menggoreng kaki ayam
garam / gula / perasa pilihan

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan masukkan kaki ayam. Tutup kuali dan biarkan ayam digoreng sehingga garing. Cara untuk mengetahui kaki ayam sudah cukup garing ialah apabila tiada lagi sebarang letupan dan bunyi gorengan hilang.
2. Angkat kaki ayam goreng dari kuali dan terus rendam dalam air sejuk selama 1 jam. 
3. Pastikan air rendaman melebihi paras kaki ayam.
4. Masukkan kaki ayam goreng bersama air rendaman ke dalam periuk.
5. Kemudian masukkan serai, halia, dan cendawan shiitake. Tak masuk cendawan pun tak apa.Nak masukkan kentang pun boleh, tapi tunggu setelah kaki ayam hampir empuk, barulah masukkan kentang. Tak bubuh pun ok saja.
6. Masukkan lada putih tumbuk.
7. Masukkan kicap lemak manis. Jika suka gunakan kicap pekat, bubuhlah dalam 2 -3 sudu besar.
8. Jerang di atas api besar sehingga mendidih.
9. Setelah mendidih, kecilkan api. Kalau boleh gunakan api paling kecil. Renih sehingga kuah menjadi 1/3 dari sukatan asal. Kena ambil masa untuk merenih masakan ini. Amie ambil masa selama 90 minit. 
10. Setelah kaki ayam empuk, bolehlah rasa. Kalau kurang perasa, bolehlah tambah bahan perasa seperti garam / gula/ perasa pilihan.

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
Goreng mee seperti biasa. Tak perlu bubuh banyak aksesori. Bubuh sayur sawi saja sudah memadai. Kalau bubuh macam-macam, nanti tak terasa pula nikmatnya makan kakai ayam masak kicap...ahaks! Amie gunakan mee kering, sejenis mee yang biasa digunakan oleh orang Sabah.

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
 Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap sudah sedia terhidang!

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
Jom sarapan!

Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap
Orang Malaya dah sarapan ke belum?
Negeri di Bawah Bayu sudah mulai terang benderangoleh sinaran matahari pagi!

6 comments

  1. ohhh ini cara orang lahad datu makan mee goreng ye kak... ada ayammasak kicap, mula-mula dana ingat akak masak kaki tu dalam pressure cooker sampai jadi empuk gitu...

    BalasPadam
  2. wah saya suka kaki ayam. Di masak kicap dengan mee emmm macam sedap je. Sedap kalau makan kaki ayam sampai lunyai tulangnya.

    BalasPadam
  3. Dana,
    tak semestinya makan mee goreng dengan kaki ayam masak kicap begini, itu hanya pilihan saja, tak mau pun tak apa heheee...

    BalasPadam
  4. Notie,
    masakan begini selalu anak-anak tunggu, mungkin sebab sangat lembut terlerai, bila makan terlupa dah bahagian ayam yang lain kah!

    BalasPadam
  5. High nampak sedap ninwalaupun mama X mkn Kali. Tapi mee goreng mmg feveret mama

    BalasPadam
  6. Mudah nampak cara masakan tu. Cuma ambil masa nak goreng dan rendam tu kan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe