Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah

3:15 PTG

Selamat berhujung minggu.
Hari ini tak masak untuk hidangan tengahari.
Pagi tadi masak nasi lemak, sekali harung untuk sarapan dan makan tengahari.
Untuk lauk nasi lemak, Amie temukan paru rusa dari Sungai Kinabatangan dengan kerang dari Tawau. Isi kerang tersangatlah kecil, tapi kira sudah cukup bagus sebab ada! Bolehlah tukar-tukar selera makan sambal kerang pula.

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Paru rusa yang kami beli di Sungai Kinabatangan pula Amie perap dengan rempah kisar dan kemudian goreng garing. Memang sedaplah kalau ratah-ratah saja!

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Jom masak nasi lemak.
Bahan-bahan:
6 pot rice cooker beras - bersihkan dan toskan
santan sederhana pekat ikut sukatan 6 pot rice cooker
3 biji bawang putih - hiris halus
3cm halia - hiris halus
2 helai daun pandan - siat-siat
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil garam

Cara:
1. Masukkan beras dan semua bahan di atas ke dalam rice cooker.
2. Tekan butang 'on' dan biarkan hingga nasi lemak masak.

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Resepi Sambal Kerang. Bahan kisar Amie kisar gunakan minyak, bukannya air. Bila kita tumis, ia tidak merecik. Cantik jew kejadiannya. Selepas sambal masak, boleh buangkan minyak yang berlebihan. Amie tak bubuh halia dalam sambal sebaliknya Amie gantikan dengan serai.

Bahan-bahan:
500 gram isi kerang
1/2 cawan gula melaka
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 cawan minyak
1 batang serai - diketuk
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering - buang tangkai - rebus hingga layu - toskan
15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan
1/2 cawan minyak
(Kisar kesemua bahan dengan menggunakan 1/2 cawan minyak. Tak perlu bubuh air).

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai dengan api sederhana hingga pecah minyak.
2. Masukkan gula dan bancuhan air asam jawa. Masak lagi sehingga pecah minyak sekali lagi.
3. Seterusnya masukkan isi kerang dan garam / perasa pilihan.
4. Masak 2-3 minit sahaja dan padamkan api dapur supaya isi kerang tidak kecut.

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Untuk Paru Rusa Goreng Berempah pula, terlebih dahulu Amie rebus 1/2 kg paru rusa hingga lembut. Untuk kurangkan 'aroma' pada paru rusa, Amie rebus bersama asam keping, serai dan halia. Sekarang kita lihat resepinya pula.

Bahan-bahan:
1/2 kg paru rusa yang sudah direbus hingga lembut - toskan - hiris tipis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 ulas bawang putih tumbuk
2 cm halia tumbuk
garam / perasa pilihan secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas dan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak yang banyak dan goreng tenggelam paru rusa.
3. Apabila paru rusa timbul di permukaan minyak gorengan, bolehlah angkat dan toskan.

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Jemput makan.

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Sambal Kerang cukup rasa!

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Paru Goreng Berempah yang lembut dan rangup pula!

Nasi Lemak Sambal Kerang & Paru Rusa Goreng Berempah
Tambahan hidangan sarapan pagi sudah tentunya karipap pusing!

Sekian.
Cerita di hari minggu dari Amie's Little Kitchen.

8 comments

  1. Wahh..nampak sedap Nasi Lemak ni.Berapa sekilo daging rusa di sana.

    BalasPadam
  2. perghhhh
    sedap gila sambal kerang
    adoii laparnya
    paru rusa tu menarik lah sebab Hans xpernah rasa lagi
    hehehe

    BalasPadam
  3. huih sedapnya kak.... tapi paru rusa tu paling rare

    BalasPadam
  4. Sedapnya Amie set nasi lemak yg lengkap dangan sambal kerang serta paru rusa goreng berempah, dah macam makan kat kedai.

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah masih senang nak dpatkan bekalan daging rusa di Sabah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe