Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan

6:06 PTG

Jumpa lagi.
Sekarang ini dah mula jarang-jarang masuk dapur maya.
Sepanjang cuti PKP memang seronok pagi petang, siang atau pun malam, kalau ada masa terluang terus kongsi resepi di sini. Sempat lagi kunjung ziarah ke 'rumah' kawan-kawan, dan menambah kenalan. Di kesempatan ini Amie ingin ucapkan berbanyak terima kasih buat pengikut baru yang sudi lepak di dapur yang tidak sepertinya ini.
Jadi, memandangkan kehidupan sudah mula berubah, sedikit-sebanyak masa untuk berada lebih lama di sini agak terhad. Maka, sekali-sekala sahajalah boleh bersama rakan-rakan maya. 
Fuad masih bercuti, tapi masih mengikuti pembelajaran online. Sekali-sekala memang anak-anaklah yang akan ambil alih tugas memasak di dapur. Kita pun nak berehat juga dari memasak di dapur, sambil menikmati hasil air tangan anak-anak seadanya.

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Hari ini Amie masak Asam Pedas Ikan Baung. Pada mulanya Amie nak masak asam pedas ikut cara MIL, tapi tidak ada cili padi pula. Jadi, Amie pun masak asam pedas biasa saja.

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Amie olah seekor ikan baung seberat 700 gram. Setelah puas menikmati ikan baung dari Sungai Segama sewaktu hayat FIL dan MIL masih ada, kali ini kami beralih pula kepada ikan baung dari Sungai Kinabatangan. Seperti biasa, ikan sungai memang ada aromanya yang tersendiri. Bolehlah cuci dengan menggunakan asam jawa atau limau nipis, dan boleh juga lumurkan tepung gandum dan perap seketika sebelum membilasnya dengan air. 
Jom kita lhat resepinya di bawah ini. Amie kisar sekuntum bunga kantan bersama bahan kisar yang lain.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan baung seberat 700 gram - bersihkan - potong ikut saiz yang disukai
10 batang kacang bendi - buang tampuk dan bahagian ekor
2 biji tomato - belah 2
7 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4
1 sudu besar asam jawa - tambah 1/2 cawan air - tapis - ambil airnya
1/2 cawan minyak
2 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 kuntum bunga kantan
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil belacan

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Cara memasak:
1.  Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dengan api sederhana sehingga terbit minyak.
2. Tuangkan air asam jawa, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
3. Masukkan dua cawan air dan biarkan kuah mendidih.
4. Seterusnya masukkan ikan baung, diikuti dengan kacang bendi dan tomato.
5. Setelah kuah mendidih sekali lagi, dan ikan baung masak, bolehlah bubuh perasa seperti garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Kacau beberapa kali. Perlahankan api  dapur dan masak seketika lagi agar terbit minyak di permukaan kuah.

Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan
Asam Pedas Ikan Baung Sungai Kinabatangan dah siap!

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe