Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)

9:24 PG

Jumpa lagi di pagi hari Sabu yang nyaman.
Sesekali terdengar bunyi kokok ayam kampung peliharaan jiran di hadapan rumah.
Kemudian diganggu dengan bunyi deruman enjin kenderaan dari jalan besar di seberang sanun.
Alhamdulillah, masih menikmati anugerah Allah, pendengaran yang masih tajam dan peka terhadap bunyi-bunyian alam sekeliling.
Syukur selalu atas segala kurniaan-Nya.
Masak apa hari ini?
Bila berkumpul bersama anak-anak, masak apa pun semuanya licin!
Jom kita ke dapur.

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)
Jemput sarapan pagi dengan Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel).

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)
Untuk masakan biasa, Amie suka gunakan ikan sardin dalam tin sebab rasanya lebih lembut, tetapi untuk olahan nasi goreng Amie pilih ikan mackerel yang lebih keras dan tidak mudah hancur seperti ikan sardin. Cukuplah gunakan tin saiz kecil sahaja.

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)
Terlebih dahulu, pisahkan isi ikan mackerel dengan sos tomato. Amie tidak buang sos tomato sebab nanti nak tumis sekali dengan perencah. Jika sika, boleh perahkan sedikit jus limau kasturi atau jus limau nipis untuk hilangkan 'aroma' sos yang mungkin tidak disukai oleh sesetangah orang. Isi ikan tin tadi kita lenyek sedikit, tapi jangan sampai hancur terus. Biar kasar-kasar saja.

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)
Kemudian gaulkan isi ikan mackerel tadi bersama nasi sejuk.

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)
Beginilah lebih kurang rupanya nasi sejuk yang sudah digaul dengan isi ikan mackerel sebelum digoreng. Jom kita lihat resepi penuh di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih sejuk
1 tin ikan mackerel  saiz kecil - pisahkan isi dan sos - lenyek isi ikan kasar-kasar
5 batang kacang panjang - hiris kecil
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
10 biji cili padi - cincang (jika ingin lebih pedas, boleh tambah)
2 biji cili merah - hiris
3 sudu besar mentega
garam / perasa pilihan secukupnya

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)

Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)
Cara memasak:
1. Gaul nasi sejuk bersama isi ikan mackerel.
2. Panaskan mentega hingga cair.
3. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu kekuningan.
4. Masukkan hirisan cili padi dan cili merah. Kacau rata.
5. Seterusnya masukkan sos tomato ikan mackerel. Kacau lagi beberapa kali hingga sebati dan kuah agak kering.
6. Kemudian masukkan nasi putih yang sudah digaul bersama isi ikan mackerel. Gaul rata.
7. Masukkan pula hirisan kacang panjang, diikuti dengan garam / perasa pilihan.
8. Gaul lagi beberapa kali sehingga kacang panjang berubah warna.
9. Padamkan api dapur.


Nasi Goreng Ikan dalam Tin (Mackerel)

Jemput sarapan pagi!

Anak-anak remaja yang baru mula belajar masak, bolehlah tonston video di bawah ini untuk melihat cara-cara membuat nasi goreng ikan tin.



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe