Sotong Butter Telur Masin

9:56 PG

Jom masak Sotong Butter Telur Masin.
Kalau makan di luar, memang kena berebut dengan anak-anak.... ahaks! Baru ambil dua tiga ketul, pinggan sudah licin! Baik buat di dapur sendiri. Puas makan. Berebut juga, tapi banyaklah juga kita dapat makan. 
Berebut itu tandanya anak-anak suka dan menandakan makanan itu luar biasa sedapnya...ahaks!

Bahan-bahan:
500 gram sotong - bersihkan - potong ikut saiz yang digemari - lumurkan dengan 1 sudu kecil garam - gaul dengan putih telur (1 biji) -  masukkan 4 sudu besar tepung jagung - gaul sebati 
4 pelepah daun kari - lurutkan
10 biji cili padi merah - hiris kasar
5 biji cili padi hijau - hiris kasar
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
4 sudu besar mentega
4 sudu besar serbuk telur masin
3/4 cawan susu cair
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
minyak

 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Panaskan mentega hingga cair.
3. Masukkan hirisan bawang putih, bawang besar, cili padi hijau, cili padi merah dan daun kari.
4. Kacau hingga terbit bau.
5. Kemudian masukkan serbuk telur masin dan kacau sebati.
6. Seterusnya masukkan sotong, dan tuangkan susu cair.
7. Gaul rata, dan taburkan Maggi Cukup Rasa.
8. Kacau sekali dua. Padamkan api dapur.

Sotong Butter Telur Masin merupakan menu paling digemari Abang Farid. Kalau hendak balik ke LD, mesti Abang Farid senaraikan Sotong Butter Telur Masin sebagai menu utama pilihannya!

7 comments

  1. Selalu ayam jer nmpk resepi ni, guna sotong pun menarik gak ye kak.

    BalasPadam
  2. Seapnya. esok nak ke market cari sotong, bahan lain semua dah ada

    BalasPadam
  3. Memang berebut ni kak...
    Alahai ni yang buat kena cari Sotong ni... Tapi kena displin diri dulu kerja banyak tertangguh sobsobsob.

    BalasPadam
  4. Boleh cuba ni..Biasa buat untuk ayam dan udang. Sotong belum cuba lagi

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum. baru je beli sotong.. Waaa.. boleh try ni.

    BalasPadam
  6. Salam....serbuk telur masin beli kat mn. Tk pernah nmpk

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe