Makan Durian Lai di Kota Tarakan

8:56 PTG

Sebaik sahaja meletakkan beg kami di dalam bilik hotel, kami bergegas keluar memandangkan hari telah menjelang petang. Sepanjang jalan dari jeti menuju ke hotel, kami terlihat longgokan buah lai, dan kami sudah menghampiri salah satu misi kami ke Kalimantan Timur untuk mencari buah tersebut, iaitu sejenis durian yang dikatakan hanya tumbuh di Kalimantan Selatan dan Kalimantan Timur. 

Buah lai yang kelihatan seperti buah durian ini dijual dengan harga 20,000IDR setiap biji. Kami mencuba sebiji, (beratnya juga tidak sampai 1 kg) dan mendapati tiada aroma bau durian sebagaimana yang biasa kita temui. Isinya tebal, dan berwarna jingga. Rasanya tidak begitu manis.


Longgokan buah lai.

Kami hanya berjalan-jalan di sekitar hotel, sekadar mengeluarkan peluh dan melihat-lihat suasana menjelang senja di kota yang dikenali sebagai Tarakan Kota BAIS (Bersih, Aman, Indah, Sehat dan Sejahtera).

 Karipap ini nampak gemuk!

Intinya mee hoon.
Mungkin namanya bukan karipap (ikut istilah kita) tapi rupa pentuknya mirip karipap.

Ini pula tauhu goreng, inti mee hoon juga.


 Barangkali inilah yang dinamakan epok-epok!

 Ada juga sukun goreng, pisang goreng dan beberapa jenis kuih lain yang bergoreng.


Banyak cempedak dijual di pinggir jalan tetapi tidak pula terjumpa cempedak goreng....hiks!

Sesekali berjalan santai di petang hari memang menyeronokkan. Apabila terjumpa buah sepeti duku madu atau makanan yang berkenan di hati kami akan singgah untuk membeli, dan duduk-duduk seketika di gerai untuk menikmatinya. Gee bertanggungjawab mengurus wang untuk kos makan-makan.

 Kami berhenti setentang dengan masjid.

 Sepasang suami isteri sedang sibuk membakar sate ayam.


Melihat harga yang tertera iaitu 10,000 rupiah, kami batalkan hasrat untuk membeli. Mahalnya! 10,000 rupiah bermaksud lebih kurang RM3! Kami cuba bertanya untuk mendapatkan kepastian, benarkah harga sate tersebut 10,000 rupiah?
Benar, jawab tuan punya gerai sate.
10,000 rupiah 8 cucuk sate bu.
Ohhhhh!
Kami sangka 10,000 rupiah untuk secucuk sate....hiks!
Kami pun memesan sate dan duduk di atas bangku yang disediakan. Sempat juga Amie beramah mesra dengan penjual sate. Melihatkan begitu banyak cucuk sate yang belum dibakar, Amie bertanya berapa ratus cucuk sate setiap kali jualan?
Tidak dikira bu. Kalau habis, kami tambah lagi.

Sambil melayani pelanggan lain yang ingin membeli, sate yang kami pesan juga dapat disiapkan dalam masa yang singkat.


Kuah sate sangat sedap, lontongnya juga lembut dan yang menariknya turut dibubuh cili padi dalam pinggan sate! 

 Kami akhiri jalan-jalan cari makan pada malam itu di sebuah warung.

Ketika itu, warung baru saja dibuka, dan sempatlah melihat pekerja di situ membuat sambal ulek!

 Ada yang memesan nasi ayam penyet, mee goreng dan nasi goreng.

 Kita pesan teh O panas.

Rasanya malam itu perut dah penut sangat!
Macam-macam benda yang ditelan....ahaks!

Jom kita balik ke hotel.
Dengan berjalan kaki, dapatlah bakar sedikit kalori yang kami kumpul sepanjang petang tadi!

Tak sabar nak masuk bilik.
Nak mandi.
Nak solat.
Nak rehatkan diri!

Jom Nano!

Entri berkaitan:

5 comments

  1. Tak pernah jumpa dan rasa lagi buah durian lai ni

    BalasPadam
  2. Warisan Petani,
    tidak ada bau durian langsung, tak berapa manis, dan isinya tebal.

    BalasPadam
  3. duri buah lai tu nampak lebih halus dari durian kita ek :D

    BalasPadam
  4. Tips dan Informasi pasaran Asian Handicap diatas adalah informasi standar yang berlaku di dunia taruhan Internasional khususnya di Asia. Data diatas bisa berbeda-beda dari situs taruhan yang anda mainkan karena tentunya odds dan vooran akan terus bergerak menyesuaikan dengan pasar dan aktifitas bet diseluruh dunia.

    Bagi anda yang berminat Pasang Taruhan Online Sepak Bola Euro 2020, anda bisa langsung mendaftarkan akun untuk produk judi bola seperti SBOBET, Maxbet dan 368Bet yang tersedia disitus kami.

    - Bonus Deposit Pertama Member Baru IDR 500.000,-
    - Bonus Cashback s.d 10% Setiap Minggu (Bonus tanpa batas)
    - Bonus Referral 7% + 2% (Seumur Hidup)

    Hubungi Customer Service kami yang gertugas 24 Jam Online Setiap Hari:
    WA : +62812-2222-995
    Telegram : @bolavitacc
    Wechat : Bolavita
    Line : cs_bolavita

    Informasi Lainnya Klik Salah Satu dibawah :
    https://medium.com/@bvmaniak/daftar-game-slot-joker123-pakai-linkaja-linkaja88-com-944ae327e000
    Daftar Game Slot Joker123 Pakai Linkaja — Linkaja88.com

    Judi Online Linkaja

    BalasPadam
  5. Saya sekali coba lagi, waktu itu ada yg bawa. Tapi jujur memang LBH sedap buah durian hahahahaha.

    Kalo di sini, karipap itu namanya pastel kak Amie. Dan isinya bisa bihun, bisa kentang, bisa juga telur. Macam2 dibuat 😄

    Kalo sate, memang di sini jual perporsi isi 10. Jadi ga ada dijual per tusuk 😁

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe