Ketam Masak Lemak Tempoyak

10:05 PG

Ketam?
Kalau cerita ketam, Amie lebih suka rebus sahaja dan ratah, cecah dengan sambal kicap! Tak perlu gangguan makanan lain seperti nasi dan lauk-pauk.
Encik Suami pula, sebaik sahaja beli ketam terus bersuara : Ketam ni sedap masak lemak!
Kita pun mengalah pada kehendak selera sendiri, dan sediakan untuk Encik Suami Ketam Masak Lemak Tempoyak.

 Ketam ini masih hidup ketika berada di sinki dapur.

Dan sudah tentunya Amie suka pilih ketam betina.
Tapi Encik Suami beli dua ekor betina dan 3 ekor jantan. Walaupun hanya 5 ekor tapi beratnya mencecah 1.5 kg.

 Harap-harap ketam betina ini ada telur di dalamnya! Jom kita buka cengkerangnya.

Alhamdulillah.... kedua-dua ekor ketam betina memang sedang mengandung telur! Jom kita bersihkan ketam.

Yang berwarna kuning itulah telur ketam, menyelit sampai ke hujung.

Untuk memudahkan proses masak dan makan, Amie pisahkan badan dengan kaki ketam yang bersepit. Sepit ketam itu eloklah diketuk sedikit menggunakan anak lesung. Kalau tak mahu, boleh ketuk dengan sudu sewaktu meratah nanti.

Ketam sudah sedia untuk di masak. Jom kita lihat resepinya yang sangat mudah di bawah ini.
Bahan-bahan:
1.5 kg ketam - bersihkan - pisahkan badan dengan kaki - belah 2 badan ketam
3 sudu besar tempoyak
2 keping asam gelugur - (pilihan sekiranya tempoyak tak ada rasa masam)
2 helai daun kunyit - siat dan simpul
3 batang serai - ketuk
1.2 liter santan cair
300 liter santan pekat
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
30 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup

 Bahan kisar : cili padi, bawang putih, bawang merah, dan kunyit hidup.

 Nak bubuh lebih tempoyak pun boleh. 

 Jangan lupa ketuk atau titik serai supaya keluar aromanya.

Cara Memasak:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk. Masukkan bersama serai, tempoyak serta bahan kisar. Kacau sebati.
2. Kemudian masukkan ketam.
3. Masak sehingga mendidih dan ketam berubah warna.
4. Tuangkan santan pekat dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau sehingga kuah mula mendidih dengan menggunakan api perlahan. Masukkan daun kunyit. 
6. Biarkan seketika, dan padamkan api dapur.

 Wokey.... tak sabar nak makan!
Semerbak aroma tempoyak!

 Jemput!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe