Singgang Ikan Susu

3:39 PTG

Hari ini masak campak-campak saja apa yang ada. Hasil campak-campak dapatlah dihidangan Singgang Ikan Susu dengan nasi panas! Nasi pun bertambah! Bahaya sungguh resipi singgang! Campak dan rebus, tapi setanding enaknya dengan lauk-pauk lain! Masaklah ikan apa pun, ikan kembung ke, ikan pari ke, ikan terubuk ke, ikan tongkol ke, ikan tuna ke....hiks!
Ada yang masak singgang terus jerang air dalam periuk,ada juga yang tumis dulu bahan perencahnya supaya lebih harum aromanya. Amie ikut yang kedua, tumis dulu.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu seberat 1 kg - bersihkan dan potong 5 bahagian
2 biji tomato hijau - belah 6
2 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
2 keping asam gelugur
5 helai daun limau purut - buang urat belakangnya 
10 biji cili padi merah
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar minyak
900 ml air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar 
3 biji cili hijau - potong-potong 

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris bersama lengkuas dan serai hingga wangi.
2. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan, asam gelugur, daun limau purut, serbuk kunyit, cili padi merah dan cili hijau.
4. Setelah ikan masak, masukkan tomato, garam / gul;a / perasa pilihan.
5. Biarkan mendidih seketika, dan padamkan api dapur.

 Kalau nak rasa pedas, picitkan saja cili padi merah itu ketika sedang makan dengan nasi panas!

5 comments

  1. Salam singgah dan follow sini :)

    Btw nampak makanan smua sedap2 huhu

    BalasPadam
  2. Julia,
    thanks, sudi singgah

    Adda,
    masakan paling senang di dunia

    BalasPadam
  3. memang kegemaran nie kak ammie...hirup2 jer kuahnya

    BalasPadam
  4. adoiii sedap nya Mie
    mana nak cari ikan susu ni
    nak kena pi pasar lah ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe