Pucuk Paku Tumis Pedas dengan Lokan

10:31 PTG

Kami beli isi lokan seberat 500 gram. Senang nak olah sebab sudah dibuang kulit. Sesetengah orang tidak berapa gemar makan lokan sebab rasanya yang liat.  Apa pun, kalau ada lokan Amie akan masak lama agar menjadi lembut seperti masak rendang.

Kali ini Amie masak Pucuk Paku Tumis Pedas dengan Lokan. Jadinya, lokan itu Amie temankan sama pucuk paku! Amie hanya gunakan 250 gram isi lokan dan 25 tangkai pucuk paku. Tumis pedas berapi, barulah keluar asap telinga kanan kiri waktu makan!

Bahan-bahan:
250 gram lokan
25 batang pucuk paku - potong ikut citarasa
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 sudu besar minyak
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar kasar: 
3 biji cili merah
15 biji cili padi
3 biji bawang merah
tiga ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi. (Tak payah bubuh bawang besar pun tidak apa. Amie suka bubuh sebab suka aromanya yang harum, dan rasa manis bawang besar)

 2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak menggunakan api panas sederhana.

 3. Masukkan lokan dan gaul rata. 

 4. Tambahkan air, dan tutup kuali. Biarkan lokan masak perlahan-lahan.

5. Setelah lokan lembut, masukkan pucuk paku dan tutup selama 1 - 2 minit untuk mendapatkan warna hijau yang cantik.

 6. Buka penutup kuali, dan taburkan bahan perasa. kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

5 comments

  1. Assalamualaikum Amie. Lama Nurha tak singgah blog Amie. Sedap2 sangat resepi kat blog Amie ni..

    BalasPadam
  2. Suka letak bawang banyak2 sebab suka bawang hehehehe lokan nya besar2 nampak sedap di buat rendang.

    BalasPadam
  3. Mewag betul Lokan tu..kena selak lokan baru jumpa pucuk paku heheee...dapat yg ni dgn nasi putih panas2 mmg xperlu yang lain dah kan kak amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe