Pecak Jantung Pisang

3:28 PTG

Resipi Pecak Jantung Pisang ini pernah tersiar dalam Majalah SAJI Edisi Februari 2017 DI SINI. Bonda yang kongsikan resipi ini ketika Amie berbual-bual melalui telefon dengannya pada suatu petang lama dulu.
Untuk paparan resepi pada hari ini, Amie kongsikan resipi kegemaran Bonda dan kami sekeluarga (di Malaya).

Salah satu bahan wajib dalam penyediaan resipi pecak ini sudah semestinya isi dan daun cekur @ kencur! Tanpa herba tersebut, memang tidak akan timbul aroma 'pecak' yang sememangnya turut mengundang selera untuk menikmatinya!

Selain itu, bahan yang perlu diambil kira selain kencur ialah cili padi berwarna hijau! Santannya pula hendaklah diperah menggunakan air masak, tidak terlalu pekat dan tidak cair! Aromanya tambah semerbak dengan campuran bawang putih dan bawang merah bakar!

Jom kita lihat resepinya seperti di bawah ini:

Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang
2 cawan santan pekat - gunakan air masak sewaktu memerah santan
3 helai daun kencur - hiris halus
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
20 tangkai cili padi hijau
4 biji isi kencur
2 ulas bawang putih - bakar
5 biji bawang merah - bakar

Cara memasak:
1. Kupas kulit jantung pisang sehingga kelihatan warnanya yang putih kuning. Belah empat dan rebus hingga empuk. Angkat dan toskan airnya.
2. Dalam sebuah bekas, campurkan santan pekat bersama bahan tumbuk, garam, gula atau perasa pilihan, jus limau kasturi dan hirisan daun kencur.
3. Letakkan jantung pisang di atas pinggan, dan kemudian siramkan kuah pecak di atasnya.

Air tangan sendiri memang tidak dapat menyamai kelazatan air tangan ibu, akan tetapi dengan hasil air tangan sendiri inilah akan wujudnya resipi warisan untuk anak cucu dan generasi akan datang. Selamat mencuba!

6 comments

  1. Tentu membuka selera masakan ini, Amie! PH tak pernah rasa jantung pisang. Susah nak jumpa melainkan ke pasar.

    BalasPadam
  2. Assalam kakaakk..


    Waduh duhh ..jantung pisang dup dap ye..

    Kemecerr dah ni kak Amy😄

    BalasPadam
  3. wah lama tak makan masakan ni...kencur memang wajib kalau tak ...tak naik baunya... oh jantung pisang di mana ko...

    BalasPadam
  4. PH,
    memang sedap kalau kena gaya masakannya, he he heee.

    Rohah,
    waalaikumussalam.... gawey yo. mmg enak kok!

    Notie,
    memang aroma kencur mampu membangkitkan selera makan.

    BalasPadam
  5. Mak pernah buat mcm ni tp guna ikan pari tuka tu.
    Sendiri mmg tak pernah buat tp kalau org hidang habislah haha...
    Anak anak tak biasa dgn lauk gini sure tak makan punya

    BalasPadam
  6. Hainom,
    banyak bahan boleh digunakan termasuk ikan pari bakar, ikan bakar, terung bakar dll.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe