Ikan Bawal Kukus Cendawan

6:38 PTG

Assalamualaikum.
Petang ini Amie paparkan resepi ringkas tapi menyihatkan. Maklumlah sepanjang minggu asyik makan goreng dan berlemak, sesekali masak rebus dan kukus tentu boleh membantu mengurangkan kolestrol dan lemak yang bermaharajalela dalam tubuh badan.


Resepi : Ikan Bawal Kukus Cendawan
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam - bersihkan
5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang, bilas dan toskan airnya, hiris-hiris
3cm halia - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris halus
1/2 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan perencah Maggi Cukup Rasa
7 biji cili padi -hiris
5 biji tomato ceri - belah 2
1 batang daun bawang besar - hiris-hiris

Cara:
1. Letakkan ikan di atas dulang pengukus.
2. Susun hirisan halia, bawang putih dan bawang merah, cendawan shiitake dan hirisan cili padi di atas ikan.
3. Renjiskan sos ikan dan taburkan perencah Maggi Cukup Rasa.
4. Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak.
5. Tutup api, dan hidangkan bersama belahan tomato ceri dan daun bawang besar.

7 comments

  1. Suka nya bt mskn mcm tu..tp syg nya teda yg mkn bla aku msk bgtu..okn bwl pn laki aku x suka mkn..pdhl sedap nya ikn tu..skrg mcm byk ikn bwl kn kak...beli sekilo mkn se org..be kurun baru abis..hihi

    BalasPadam
  2. ringkas nmpknya.....sedap....mknan yg simpel....dan yg penting....menu sihat nie....

    BalasPadam
  3. Love tak pernah minat ikan kukus although it's much healthier compared to the fried version. Tapi bahan2 yang akak campur bersama ikan ni nampak sungguh menyelerakan :)

    BalasPadam
  4. sedapnya....mana gambar dah siap kukus?hehehe

    BalasPadam
  5. tgk menu K.Amie ni terus rasa lapar..untung pndai masak cm K.Amie nih..

    BalasPadam
  6. Sedapnya kak amie...nanti nak cubalah.masa kak tayang kat fb dah terliur,,hari ni br sempat dtg carik resipi hehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe