Ikan Jenahak Hitam Tumis Tempoyak

8:59 PTG

Assalamualaikum.
Paparan menu untuk malam ini, ringkas tapi menyelerakan dan memenuhi selera Encik Suami. Anak-anak hanya makan ikan goreng saja. Pada mulanya Amie ingin masak asam pedas tempoyak atau masak lemak tempoyak, tapi sebab tertidur petang tadi, terlewatlah pula masuk dapur. Akhirnya ubah keputusan, sebab nak masak asam pedas kena rendam cili kering dulu untuk dikisar, dan kalau masak lemak tempoyak kena rendam dulu kelapa parut yang masih beku! Apa pun, sebab tengahari tadi hanya goreng Telur Cencaluk Berserai, jadi ikan yang direndam memang sudah lembut selembut-lembutnya! Jadi, hanya perlu goreng dan sementara itu sediakan bahan untuk tumisan tempoyak.


Tempoyak ni Amie buat sendiri tau! Kalau buat sendiri sudah tentu memenuhi citarasa kitakan. Encik Suami yang tidak biasa dengan tempoyak pada suatu masa dulu, sekarang sudah jadi hantu tempoyak! Bila terbau tumisan tempoyak, cepat-cepat dia menjengok dapur dan terus menunggu di meja makan. Oleh sebab kami berdua saja yang makan tempoyak di rumah, jadi Amie hanya gunakan 2 keping ikan jenahak hitam untuk hidangan ini.

Resepi : Ikan Jenahak Hitam Tumis Tempoyak
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 keping ikan jenahak hitam - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan
6 sudu makan tempoyak
3 biji bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 batang serai - dititik
2 biji cili hijau - hiris
10 biji cili padi - Amie biarkan tanpa dihiris (kalau nak makan baru dipecahkan)
1/2 sudu teh asam jawa
1 sudu makan gula
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
garam - jika perlu - Amie tak bubuh sebab ikan sudah digoreng dengan garam kunyit, dan rasa tempoyak sudah ada masinnya
1 cawan air
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili hijau dan cili padi hingga wangi.
2. Masukkan asam jawa dan kacau rata.
3. Masukkan tempoyak dan terus kacau.
4. Setelah sebati dan hampir kering, tambahkan 1 cawan air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan goreng tadi, gula dan serbuk pati ikan bilis.
6. Gaul sebati dan padamkan api dapur.
7. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.


Walaupun resepi ini nampak ganjil, tapi Amie rasa akan buat untuk seterusnya sebab selain ringkas dan mudah, rasanya tetap sedap!!!!! 

8 comments

  1. amboi k.amie sedapnya menu mlm ni
    emmm yummyyy

    BalasPadam
  2. Mama Sara Nur,
    memang sedap... tempoyak buatan sendiri, resepi ciptaan sendiri... jadi memenuhi selera he he heh

    BalasPadam
  3. tempoyak dah habis lah Mie cemana nk buat masak macam ni sedap tu pasti nya, tapi kalau akak buat mmg sorang yg makan,takpe sorang pun sorang lah nak cari tempoyak esuk lusa hahahha

    BalasPadam
  4. Tak pernah makan tempoyak, lain Kali nak Cuba juga

    BalasPadam
  5. rajin btl kak amie kat dapur.. kalau duk berjiran kan best.. hehe..

    BalasPadam
  6. aslmkum amie.. lauk2 amie sgt myelerakan.. btuah anak2 n en hb. hari2 mkn yg sedap2.. pekene dgn nasi panas pun dah cukup utk saya ni

    BalasPadam
  7. Makan dengan nasi panas2 ni, pergh!!, takyah lauk lain pun dah cukup sedap ni Amie.

    BalasPadam
  8. memang sedap tempoyak dibuat tumis...just cili api blender tumis+tempoyak+ikan blis n bahan perasa pon dah jadi sedap...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe