Bubur Nasi Laut China Selatan

11:51 PG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung yang budiman. Oleh kerana hari ini dapur belum berasap, Amie paparkan saja satu lagi resepi yang tersiar dalam Majalah AROMA Edisi Januari 2013, iaitu Bubur Nasi Laut China Selatan. Sebenarnya idea untuk menamakan resepi bubur ini sedemikian kerana kesemua bahan lauk yang digunakan berasal dari laut! Sesuailah kiranya, sebab resepi ini dihasilkan di Negeri di Bawah bayu dan kemudian diterbangkan Kuala Lumpur menyeberangi Laut China Selatan untuk diterbitkan.


Resepi : Bubur Nasi Laut China Selatan
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan A:
2 cawan beras 
1.5cm halia muda - hiris halus
1 labu bawang besar – cincang
1 rumpun batang daun sup - cincang
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis - pilihan
1 sudu teh lad putih tumbuk - pilihan
air secukupnya

Bahan B:
½ cawan isi ikan masin tumbuk
15 ekor udang – bersihkan dan belah belakang
7 ekor anak sotong – potong 2
7 batang jejari ketam - potong dadu
½ cawan lobak jeruk – hiris nipis
bawang goreng
hirisan daun bawang

Bahan C:
10 biji cili padi – hiris
4 sudu makan kicap cair

Cara:
1. Satukan Bahan A dan masak hingga sempurna.
2. Udang, sotong dan jejari ketam dicelur hingga masak.
3. Satukan Bahan C.
3. Setelah masak bubur nasi, hidangkan bersama Bahan B dan C.



Ringkas saja cara penyediaannya... bolehlah dicuba dan hidangkan untuk yang kurang sihat atau baru sembuh dari sakit, tapi untuk orang sihat pun apa salahnya.


9 comments

  1. kalau macam ni punya isi bubur nasi...fuhhh...mmmg x pandang org lain...heehehehe

    BalasPadam
  2. Kalau orang kurang sihat tak berselera, bagi je kat orang yang sihat walafiat ni,insyaAllah abih 2 mangkuk, hehe..

    BalasPadam
  3. mewahnya bubur nasi laut china selatan kak amie ni.. mesti sedap.. yummy..

    BalasPadam
  4. amboiii bahan dia...! dasat. Tak payah tunggu demam pun memang nak makan lah!

    BalasPadam
  5. Kalau time demam mmg selalu idam nak makan bubur ni...sedap kan kak...panas2 bubur tu buat kita rasa betenaga..kalau semangkuk begini di Tg Malim dijual pd harga rm8

    BalasPadam
  6. ni org dari laut selat melaka mai..amboi enak tak terkata..meriah bubur nasimu amie..nyum2

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe