Kerepek Sengkuang Cina (Arrow Head @ Ngaku)

2:59 PTG

Assalamualaikum.
Jom nikmati kudap-kudapan sambil menonton televisyen dengan Kerepek Sengkuang Cina / Arrow Head / Ngaku.


Selalunya hanya makan kalau kawan bawa ke sekolah, tapi kelmarin terjumpa buah sengkuang cina di pasaraya, jadi belilah sekilo untuk dibuat sendiri. Taklah susah mana nak membuatnya, sama saja macam buat kerepek ubi atau keladi yang bonda kita buat di kampung.


Amie tak bubuh apa-apa perasa selain air garam yang dituang ke dalam kerepek yang separuh masak ketika digoreng dalam kuali. Nak resepinya juga ke? Kalau orang kampung mesti tau cara buat kerepek he he he ehh...

Bahan-bahan:
1 kg buah sengkuang cina - bersihkan / kupas / kikis - kemudian parut atau hiris nipis
1 sudu teh garam halus - tambah dengan 3 sudu makan air - larutkan
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Goreng sengkuang cina tadi dan apabila hampir separuh masak, tuangkan satu sudu teh air garam.
3. Goreng hingga garing / masak / kuning keemasan.
4. Angkat dan toskan. 
5. Apabila sejuk bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.



Jom... kerip krap...krupppp!

21 comments

  1. camne ye rasanya kak?
    selalu sy nmpk kat pasaraya...x penah tau bende nie buat kerepek....nak try la nnti....K.Rose (my kuali) pun buat resepi yg sama...kebetulan kut....
    skrng mmg tgh musim dia...nmpk bnyk jual....

    BalasPadam
  2. bestnyer kak ami..kudap2 depan tv ni..hehe

    nens kali pertama tgk sengkuang cina kak ami..cam rupa bawang plak..hehe

    BalasPadam
  3. tghari tadi ke jusco..selonggok sengkuag nie diorg show kan..ramai org cina yg serang..leh buat kerepek rupanya ..baru tau harinie kak amie..tq share ilmu baru kak

    BalasPadam
  4. Amie, ummi pun tak pernah makan kerepek sengkuang cina ni. Ummi pun tak tau kena letak air garam dalam minyak tu, tip bagus tu. Hehe nampak sangat ummi tak pandai buat kerepek.

    BalasPadam
  5. oowhhh...x pernah dengar...sedap ek kak?nak raya cina ni mesti berlambak sengkuang cina ni kat tesco...leh cube...:)

    BalasPadam
  6. selalu muncul time nak raya cina kan...tak pernah cuba lagi buat kerepek ni...boleh cuba nanti...tq kak for sharing resepi mudah ni & selamat tahun baru juga..

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum akak...
    Pasti sedap kan akak kerepek sengkuang cina nie... Bole try nnt

    BalasPadam
  8. kak Amie...klau buat mkn ni mau payah nk benti mkn rasanye..mesti sedapkn rasanya tu...leh la cri n buat nti..hihi

    BalasPadam
  9. sy tak penah rasa tp ada jgk tgk ngaku ni kat jusco tu cuma tak biasa makan dan x tahu nak ape he he
    sedap ekk wat kerepek, mesti try jugak ni kan..

    BalasPadam
  10. Salam kak amie.. tuangkan air garam dlm minyak? xmeletop ke dlm kuali kak? konpius jap tun baca tu. xpenah makan pulak, ni mesti kejap je habis, kan.

    BalasPadam
  11. Pen Biru,
    lemak2 gitu...

    Asyifa,
    lemak2 rasa dia.

    Nens,
    macam bawang ye he he ehhh

    BalasPadam
  12. Zila,
    buat sikit je Zila, nak buat banyak malas berdiri lama-lama kat depan dapur & kuali.

    Ummiross,
    bonda kami dari dulu memang buat gini kalau goreng kerepek ubi keladi, bukannya banyakm air garamnya, sesudu teh sahaja untuk rasa masin sikit. Lepas tu tak payahlah bubuh garam lagi.

    Siti Nadira,
    tak tahulah sedap ke sebaliknya, sebab ikut citarasa masing-masing, bagi kak amie okey saja.

    BalasPadam
  13. Yati Ali,
    tak raya cina pun sebenarnya ada tapi taklah sebanyak time nak raya cina ye Yati.

    Diana,
    waalaikumussalam.. bolehlah buat makan2 Diana.

    Qasey Honey,
    memang sedap kunyah sambil tengok tv... tak tersedar habis sebalang!

    BalasPadam
  14. Mama Sara Nur,
    kena cuba buat dan rasa, baru tahu sedap ke tidak, sebab lain orang lain citarasanya he he hen ehh.

    Tun Telani,
    Kak Amie pun terkejut bila Tun kata tak meletup ke kuali? He he he ehh... selama ini (dari kecik lagi), memang begitu cara bonda buat kerepek, tak pernah pulak terpercik atau meletup minyak atau kualinya... ha ha hah bukannya satu mangkuk air garam, satu sudu teh aje...

    BalasPadam
  15. Assalam amie.. winduu laa.. :)
    Baru kutahu sengkuang cina boleh dibuat kerepek rupanya.. pasti sedap kan..

    BalasPadam
  16. kak amie..tang krep karp krup tu yang tambah rasa ingin merasa tu hehe

    BalasPadam
  17. menariknya! ada rasa mcm potato chip tak?

    BalasPadam
  18. Sheila,
    salam windu jua buatmu.... boleh je Shile, cuba bubuh perisa yang digemari selain garam, tentu sedap!

    Rohah,
    ayok toh nyicipi, enak kok..lemak2 gitu.

    Suri,
    sedap makannya Suri...tak rugi buat!

    SudipVS senduk,
    kalau pandai pilih perasa @ perisa pilihan boleh kalah potato chips tu.

    BalasPadam
  19. Salam semua.....memang sedap sangat...rasanya yang tersendiri...saya pun dulu time raya cina memang makan paling banyak....last2 tak tahan buat sendiri...ni baru je buat jap tadi...masih panas lagi....hehehhehehe...kat area ni ramai orang melayu...diorg x berapa biasa dengan ubi ni...org tengok je apa hal saya beli banyak2.. Sekali beli 2 kg....makan nya sekejap je...sambil tengok TV, sedar2 dah habis dah...hahahhahah

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe