Apam Mentega Gula Hangus

6:39 PTG

Assalamualaikum.
Nampaknya hujan lebat sedang mencurah-curah di luar. Nyaman terasa, dingin saja suasana. Sesiapa yang sedang berteduh di Amie's Little Kitchen, sambil-sambil tu marilah kita nikmati secawan minuman panas dengan ketul-ketul Apam Mentega Gula Hangus. Makanlah berapa ketul pun... silakan, jangan malu-malu!


Hmmmm.... nak buat macamana! Banyak-banyak jenis apam, apam inilah juga yang jadi pilihan Amie! Entah kali ke berapa Amie buat, tak kisahlah.... sekadar menambah koleksi dan kenangan untuk anak cucu cicit akan datang dan buat sesiapa yang tercari-cari resepi ini.


Seperti biasa, resepinya Amie gunakan sama seperti yang lepas-lepas. Boleh semak di bawah atau klik DI SINI dan DI SINI.

Resepi : Apam Mentega

Olahan : Amie's Little Kitchen

Resepi Asal : Apam Mentega Gula Hangus versi Kak Siti

Bahan A: Gula Hangus
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gram mentega

Bahan B:
1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum - ayak bersama soda bikarbonate
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla

Cara:
Bahan A: Gula Hangus
1. Untuk menyediakan gula hangus, masukkan gula ke dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan sehingga gula larut dan berwarna perang.
3. Padamkan api dan masukkan air.
4. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut.
5. Masukkan mentega dan kacau rata. Ketepikan.


Bahan B: Adunan
1. Untuk menyediakan bahan adunan, pukul gula, telur dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan gula hangus yang masih panas tadi.
3. Masukkan susu dan diselang-selikan dengan tepung. Gaul rata. 
4. Panaskan pengukus dan acuan. Tuangkan adunan ke dalam acuan. 
6. Kukus selama 12 hingga 15 minit.



Kalau buat satu adunan memang hasilnya banyak. Amie dapat lebih 40 ketul! Boleh kongsi dengan jiran-jiran untuk minum petang.


Jom makan.... Amie dah makan entah berapa ketul, tak ingat! Sebab sebaik saja angkat dari periuk pengukus, memang kena cukai seketul dua masuk mulut. Bayangkan kalau sampai 4 kali mengukus he he he heh.... berapa ketul sudah kena cukai!

11 comments

  1. Assalamualaikum amie...
    sedapnya apam gula hangus.. hari tu awal2 nandong, teringin nak makan apam gula hangus.. so dah teringin sangat.. buat ler sendiri.. padahal tak penah wat pun.. sib baik jadi.. tapi tak sedap.. sbb tak penah wat.. huhu.. so skrg nak tumpang makan apam gula hangus ngan amie lah.. nyum nyum.. suka ada kelapa ni..

    BalasPadam
  2. salam kak amie....nak tumpang makan apam mentega kt dapur kak amie yea....bila dh kenyang nanti baru saya undur diri...hehehe...

    BalasPadam
  3. salam Mie..
    wah nampaknya hari ni kita asyik mengapam ja kan kalau dah suka tu gohead je kan jangan peduli orang haha

    BalasPadam
  4. ada apam mtega plk kt sini..td g dapur kak nor ada apam beras..bestnya..zila x pernah but lg nie kak:))

    BalasPadam
  5. sedap apam ni...gambar pun cantik..akak ada bakat dan seni :)

    BalasPadam
  6. salam Amie....ros suka gak makan apam ni tapi xpernah terfikir nak try lagi....pasni kalau rajin nak bt ikut resepi Amie la..tq

    BalasPadam
  7. Haaa.. yang ni ma suka...! Nanti ma buat.

    BalasPadam
  8. As'salam Amie

    ct ni memang peminat tegar apam dan segala apamlah hehehe

    tapi apam mentega gula hangus ni belum pernah cuba, makan dah. Nanti kena cuba juga jangan kempunan kan hehehe

    BalasPadam
  9. ala la kak...baru nak sarapan ni,mambangnya beli canai tapi rasa cam berat sangat je(ecehceh..)..kalau dapat apam ni seketul nggayah mbanget sih..

    BalasPadam
  10. sedappnyerrr...suka sgt kuih ni kak amie..senang pon senang..leh cuba ni!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe