Ketam Masak Lemak Cili Padi Dengan Nenas

8:12 PTG

Assalamualaikum.
Selamat menyambut Aidil Adha buat semua. Bagi yang pulang ke kampung, hati-hati di jalan raya. Moga selamat pulang ke kampung dan selamat kembali ke rumah sendiri. Sebelum raya menjelang sehari lagi, jom sama-sama kita ratah dulu Ketam Masak Lemak Cili Padi Dengan Nenas di bawah ini.


Yang suka meratah ketam tentulah anak-anak!


Resepi : Ketam Masak Lemak Cili Padi Dengan Nenas
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1.5 kg ketam - bersihkan dan potong ikut cita rasa
1/2 biji nenas - kupas dan potong ikut suka
600ml santan cair
300ml santan pekat
1 batang serai - dititik
2 biji lada hijau - belah 2
4 biji bawang merah - tumbuk
20 biji cili padi - tumbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Masukkan bawang merah, cili padi dan serai serta serbuk kunyit ke dalam periuk berisi santan cair.
2. Masukkan ketam dan kacau sekali-sekala sehingga kulit ketam berubah warna.
3. Masukkan nenas dan santan pekat, garam dan perasa pilihan.
4. Kacau sekali-sekala sehingga ketam masak dan nenas menjadi layu.
5. Padamkan api, dan sedia untuk dihidangkan.




Amie suka ketam betina yang ada telur!



Tu dia.... yang kuning  oren di tengah isi ketam itulah telur yang Amie cari!

10 comments

  1. selamat hari raya korban k.Amie

    amboi sgt tergoda sy tgk ketam malam2 ni, takleh jadi ni kenalah beli gak he he
    smlm kat pasar malam dah hint2 en suami tu bila nampak ketam lama x makan tp bila dia tanya nak ke sy jawab tak yahlah esok2 lah he he kan dah menyesal ni tgk k.Amie punya
    ketam kalu wat masak lemak atau berlado memang sedap kan

    BalasPadam
  2. Asslmkum.
    Selamat hari raya Amie. Wah! Menu ketam msk lemak cili api tu mmg mengguda. ;D

    BalasPadam
  3. ehem..terliur tgk ketam lemak ni..
    slm aidiladha buat amie.. :)

    BalasPadam
  4. anak2 suka ketam...tapi saya tak makan...tak pernah masak ketam kat rumah...hehehe

    BalasPadam
  5. wow Kak Amie...meleleh air liur singgah ke sini...terbau2 spi kesini dh...sedapnya lauk ketam yg akak hidangkan tu...pasti nk cuba nti..nyum2..amik resepi ye kak...tq

    BalasPadam
  6. ketam fav ank zila..ratah jew la kak kalau lauk camnie..mmg x leh wt lauk:))sedappp tu kak amie.

    BalasPadam
  7. Wallawey....sedapnya ni ketam....konfirm ndak terlayan sudah nasi tu...

    BalasPadam
  8. Selamar h.raya korban kak...

    sama le ucu ..tang telor kuning tu yg sedap....ini antara lauk yg plh malas ucu nk layan sebb anak2 nanti minta kita buangkn kulit...

    BalasPadam
  9. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!! sedappppp!!!!!!!!!!!!!!!!!
    sob sob.. nangis sbb tun allergic ketam :(

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe