Ikan Pari Masak Lemak Dengan Kencur & Kerabu Pucuk Paku

2:10 PTG

Assalamualaikum.
Pagi tadi sempat buka F/B dan terpandanglah Gulai Lemak Ikan Pari Bersama Pucuk Kaduk di dapur Rohah - DAMAI QALBU. Teringat pucuk kaduk merayap subur di bawah pokok pisang, tapi itu di kampung halaman.... nun di Bukit Hijau sanunnnn! Setakat ini belum pernah terjumpa daun kaduk di sini. Dulu Amie bawa batang kaduk dari kampung dan tanam di belakang rumah, tapi bukan rumah sendiri melainkan rumah sewa! Bila pindah ke rumah sendiri, tinggallah pokok kaduk di situ! Kebetulan sewaktu melihat Gulai lemak Ikan Pari Bersama Pucuk Kaduk Rohah, Amie baru saja keluarkan ikan pari dan sedang direndam di dapur. Sayangnya Amie hanya ada pucuk paku, dan bukannya pucuk kaduk. Kalau campur pucuk paku, tentulah tak ada sebarang aroma dari masakan itu nanti. Tiba-tiba teringatlah rumpun kencur di belakang rumah. Entah ada lagi entah tidak. Entah-entah sudah lama mati sebab tak dipeduli lagi. Tapi, bila jengok ke belakang.... adalah pula kencur berumpun-rumpun hidup dengan suburnya! Jadi.... kita pun olah Ikan Pari Masak Lemak Dengan Kencur! Biasanya kalau bubuh kencur, jadi masakan pecak ( ikan pari panggang, tuangkan kuah santan pekat (tidak dimasak) bercampur cili padi & isi kencur yang ditumbuk serta ramuan lain). Tapi Amie tak larat nak panggang ikan pari, masak saja cara Rohah sudah memadai.


Resepi Asal : GULAI LEMAK IKAN PARI BERSAMA PUCUK KADUK

Bahan-bahan:
350gm++ ikan pari | potong
1/2 cekak pucuk daun kaduk | buang tangkai yang keras - Amie gantikan dengan isi dan daun kencur yang ditumbuk
3 ulas bawang merah | tumbuk
2 ulas bawang putih | tumbuk
2cm halia | tumbuk
2cm kunyit hidup | tumbuk
10 biji cili padi tumbuk - Amie tambah
1 camca kecil udang kering | tumbuk
3 cawan santan sederhana pekat
1/2 keping asam gelugor
Garam
Gula

Cara:
1.Masukkan bahan-bahan tumbuk ke dalam periuk bersama santan. Masak hingga kelihatan sedikit wap barulah dimasukkan ikan pari.
2.Kacau sentiasa menggunakan api perlahan. Anggaran 5 minit, masukkan pula pucuk kaduk (kencur) , asam gelugor, garam dan gula. Kacau sehingga daun agak lembut dan kuah mendidih.
3. Matikan api setelah gulai masak.
Terima kasih banyak Rohah! Minta halal resepinya ye... dan untuk pertama kali Amie gunakan  udang kering dalam masakan ini sebagaimana yang Rohah buat!

Pucuk paku yang hendak dimasak betrsama ikan pari tadi, akhirnya jadi semangkuk kerabu!



Resepi : Kerabu Pucuk Paku
Idea dan olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 cekak pucuk paku - bersihkan dan celur
3 ekor ikan selayang - digoreng dan tumbuk kasar isinya
2 batang serai - mayang halus
1 kuntum bunga kantan - mayang halus
15 biji cili padi - tumbuk
5 biji bawang merah - mayang 
1 cawan kelapa parut
1 sudu besar jus limau kasturi
garam
gula

Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas hingga sebati.
2. Petrahkan jus limau kasturi.
3. Sedia untuk dihidangkan.

Kalau tak ingat Encik Suami yang pulang lewat petang ini, memang habis Amie meratah semangkuk kerabu pucuk paku tu!



15 comments

  1. wuihhh..lapar lah kak tengok menu nya. memang lagi lapar nih tengah rehat abis temani anak anak belajar..ikutan makan yah.. ;)

    BalasPadam
  2. wuihhh..lapar lah kak tengok menu nya. memang lagi lapar nih tengah rehat abis temani anak anak belajar..ikutan makan yah.. ;)

    BalasPadam
  3. kalau dekat kita singgah...ada nasi lebih? he he he

    BalasPadam
  4. salam kak amie...
    sedapnya!sampai ke sini dah bau cekur tu...(sini kitorg panggil cekur)....lg2 kalau buat urap,mmg sedap!....

    BalasPadam
  5. saya rasa ni macam masakan orang jawa kan kak.sedapnya mesti bau wangi :)

    BalasPadam
  6. sedapnya Amie menu tu,akak like kerabu pucuk paku tu lama nya tk makan bak sepiring nak ratah kerabu tu

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Amie :D
    Masakan sayur2 kg mmg sedap...lebih2 lagi kerabu ni...pasti makan dengan gear 5 hehehe

    BalasPadam
  8. Waaa...sedapnya kak amie... nak nak...!

    BalasPadam
  9. sedapnya kerabu pucuk paku tu.....

    BalasPadam
  10. Isk isk isk sesekali nnt mau cuba lah air tangan Amie musti best :D

    BalasPadam
  11. assalammualaikum....
    salam kenal dari saya... ^_^
    salam hangat dari kota dumai ,riau

    BalasPadam
  12. alahaiii kak amie..kecur btl tgk tau..kita tgh tercari2 menu best arinie..entah nk masak apa la nie..pening kpala..:)

    BalasPadam
  13. adoii...kecur sungguh tgk kerabu tu...kena pulak dgn ikan pari lemak kencur tu....terasa lapor...

    BalasPadam
  14. penangan iwak pariku ari tu, lupa sejenak diet nasi ku ..ha ha..kayane kok enak rak karuan diulem karo pucuk kaduk..nambah sesudu nasik lagi...hi2
    teruskan juga ye misi ikan pari tu...wah, ngncess,ngencess...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe