Ikan Cencaru Sumbat Aroma Daun Kesum

10:49 PG

Assalamualaikum.
Amie suka makan ikan cencaru sumbat kelapa. Bubuhlah apa pun dalam kelapa parut untuk digaul sebati, semuanya Amie boleh telan. Kelmarin petang, Amie cuba tambah daun kesum dalam ramuan kelapa parut. Alhamdulillah, tekak Amie boleh menerimanya. Anak-anak pun makan saja, tapi daun kesum tu tolak ke tepi piring.


Resepi : Ikan Cencaru Sumbat Aroma Daun Kesum
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru saiz sederhana - bersihkan dan belah belakang - toskan
1 cawan kelapa parut
1/2 sudu teh serbuk kunyit
gram & gula secukup rasa
10 helai daun kesum - hiris kasar

Bahan tumbuk:
5 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 sudu udang kering - tumbuk
1 batang serai

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan tumbuk bersama kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula serta hirisan daun kesum. Gaul sebati.
2. Masukkan ke dalam belahan ikan cencaru.
3. Panggang di dalam oven sehingga masak.




19 comments

  1. As salam kak...lama x menjenguk sini...
    sedapnya la hai ikan tu...sy pun suka makan gaya cmnie....

    BalasPadam
  2. HEHE..amek aroma jela kak amie ye..sy pon x makan direct gitu..melainkan kali dh dihiris hallus2 letak dlm kerabu laksa atau laksam..hehe

    BalasPadam
  3. waalaikumsalam amie...
    kalau kat rumah mak mertua... ni la fev dia.. mmg dia masak letak sambal kelapa.. tapi kalau nani, anak2 prefer sambal cili.. :) sedap je bau time goreng tu.. hehehehe

    BalasPadam
  4. mmmm sedapnyer.. mkn ngan nasi panas2 bertambah2 dah siap sumbat tu tak yang cicah2 bagai dah sedap dah... lapo rasa perut dibuatnyer..

    BalasPadam
  5. As salam k.amie...
    ahad td pun menu sama mcm akak..tapi x letak daun kesum...esok2 buleh cuba nihhh...
    dah berpuluh kali tnam pokok kesum..tetap x mau hidup..akhirnya minta kt rmh jiran jer lah...
    akk tnam sendri ke..

    BalasPadam
  6. salam kak amie, sedapnya..tengok pula petang2 tgh lapar ni hihi

    BalasPadam
  7. Salam Amie,Kak Ros pun suka buat ikan cencaru sambal daun kesum.Hubby suka..Pernah juga tepek N3nya.

    BalasPadam
  8. Apa itu daun Kesum ??biar ku cuba nanti resepnya,tampak enak dan gurih rupanye,,,,

    BalasPadam
  9. salam syg kak amie,
    samlah dgn ank zila bab2 daun kesum dia ltk tepi..tp zila antu daun kesum ..suka mkn camtu jew..dh lama x msk ikan caru kak:))

    BalasPadam
  10. wah mesti lg sedap ni kak sbb ade aroma daun kesum kat situ...perghhh..leh cuba ni..

    BalasPadam
  11. Amie pandai nak mengolah resepi itu yg kakak suka. Kalau daun kesum kena pada semua bahan tu meamng sedap sebab abu dia pun dah memikat nak makan... kakak suka nie..

    BalasPadam
  12. wangi ni kak,ikan ni akak kerjakan..hehe..enak ei nak mangan tengahari ki eneng iwak sumbat,marem rasanei..

    BalasPadam
  13. wah blog kak amie dah berwajah baru.. hanis dah tk berbw mcm dulu busy dgn study huhu...

    BalasPadam
  14. wow sedap tu aroma daun kecom tu kak :)

    BalasPadam
  15. salam amie..
    kita suka sgt ikan bersumbat ni... tp tulah jrg2 dpt buat... en. abg kalau beli cencaru mesti dah siat kulit & belah perut... takde chance nak belah belakang lagi... walhasil digoreng ajelahh.. heeee...

    BalasPadam
  16. Salam Amie,
    Sepinggan nasi panas dengan cencaru belah belakang ni sudah mencukupi untukku.......

    BalasPadam
  17. Waalaikumussalam Amie cayang, lama ummi tak singgah, jalan2 makan angin sampai penat satu badan ni.

    Amie ummi pun suka ikan cencaru sumbat ni, mak mertua suka masak ni, ummi boleh ratah je sebab sedap.

    BalasPadam
  18. Singgah skejap...mana tau boleh tumpang makan...hehehe..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe