Ikan Tuna Masak Sos Lada Hitam

3:48 PTG

Assalamualaikum dan selamat petang!
Hari ini merupakan hari pertama persekolahan dan memang berpeluh-peluh mengurus banyak hal! Biar pun letih tapi sampai rumah, masak tetap diutamakan! 


Sebelum keluar bekerja, Amie sudah merancang terlebih dahulu apa menu yang perlu disediakan untuk anak-anak sekembalinya mereka dari sekolah. Oleh kerana bujang sulung Amie ada di rumah, jadi Amie berpesan kepadanya supaya masak nasi terlebih dahulu, dan keluarkan beberapa bahan yang perlu direndam sementara Amie pulang untuk masak lauk. Hari ini, dalam masa yang singkat, setelah bujang sulung siap masak nasi, Amie hanya mengolah lauk-pauk sahaja. Salah satu lauk untuk hidangan anak-anak tengahari ini (agak petang sedikit kerana si bongsu balik lewat), ialah Ikan Tuna Masak Sos Lada Hitam.


Resepi : Ikan Tuna Masa Sos Lada Hitam
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
6 keping ikan tuna - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
4 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
10 biji cili padi - hiris
2 biji cili hijau - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris
2cm halia - hiris
1 cawan air
minyak

Cara:
1. Goreng kepingan ikan tuna hingga masak. Ketepikan.
2. Dengan menggunakan sedikit lebihan minyak bekas gorengan ikan tuna, tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga layu.
3. Masukkan sos lada hitam, sos cili, ssos tomato dan sos tiram.
4. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan, hirisan cili padi dan cili hijau. Biarkan kuah memekat.
6. Tambahkan bahan lain yang digemari seperti tomato ceri dan daun bawang.
7. Tutup api dapur. Angkat dan hidangkan.

5 comments

  1. selamat bertugas kembali kak :)

    mas suka ikan msk cam gitu...berselera je makan dgn nasi panas.. sedapnya :)

    BalasPadam
  2. sedappnyerrr..dh la pose arini..terliur plak..;)

    BalasPadam
  3. Amie..ummi tabik spring kat Amie, walau sesibuk mana tetap memasak untuk yang tersayang.

    BalasPadam
  4. adui.. ku terlapar sdh tgk ikan tuna kak amie ni.. yummy...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe