Ahad, 10 Julai 2011

Roti Sosej Rangup

Selamat pagi semua. Sebelum Amie berangkat keluar Amie masukkan dulu menu sarapan pagi yang ringkas ini. Insya-Allah, petang nanti setelah selesai tugas di sekolah, Amie akan ziarah rumah kawan-kawan...... yang makan sedap2 tengahari Ahad ini jangan lupa tinggalkan sikit untuk Amie ye....


Tentu ramai yang sudah biasa buat roti sosej begini. Walau bagaimanapun kepada yang belum biasa buat, Amie kongsikan bersama resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
12 keping roti - lenyek hingga nipis
12 batang sosej
2 cawan serbuk roti
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
100ml air
sedikit marjerin
minyak

Cara:
1.  Sapukan marjerin ke atas roti.
2. Letakkan sosej dan gulung roti.
3. Lekatkan roti dengan telur.
4. Bancuh tepung gandum dengan air dan jika suka letak secubit garam.
5. Celup roto berisi sosej ke dalam tepung.
6. Salutkan roti tadi dengan serbuk roti.
7. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
8. Angkat dan hidangkan. Boleh makan begitu saja atau jika suka makan dengan sos yang digemari.



Anak-anak makan  cicah sos cili Thai.



Nampaknya Amie terpaksa tinggalkan dapur sekarang juga.... Ivy sudah mesej... sudah menunggu di pintu bilik guru.....jumpa lagi. Assalamualaikum.

18 ulasan:

Kak Rosaliza berkata...

amie, bf gini mmg manjadi kesukaan ank2 ni

Zaitun berkata...

Kak Zai pun selalu buat roti sosej ni untuk anak2.

ainnoraini berkata...

saye pun selalu buat mcm ni..utk anak2 bawak gi sekolah..senang dan ringkas nak buatnye...

Amie berkata...

Kak Rosaliza,
seronoknya kalau apa yang kita hasilkan menjadi kesukaan anak-anak kita ye...

Amie berkata...

Kak Zai,
Amie buat sekali-sekala aje, itu pun kalau cuti sekolah....tu pasal anak-anak rebut2 makan...best!

Amie berkata...

Ain,
terima kasih bagi idea yang bagus tu.... lepas ni Amie pun nak buatkan bekal anak-anak ke sekolah...anak2 memang sukakannya ye...

nuwairani ismail berkata...

sedapnye cicah cili sos! roti ngn sosej ade....tp bread crumbs la pulak yang xde ni...nmpknye xleh jugak la nk buat

Ummi berkata...

Salam singgah Amie, uiks hari ni kerja jugak kat sana eh...xpa laa..kerja rajin2 eh..masak pun rajin2 k...hehee..

Amie berkata...

Nani,
boleh buat nani.... tukar nama aje, jadi roti sosej..... hehehhh sbb yg merangpkan tu serbuk roti aje....

Amie berkata...

Kak Ummi,
terima kasih.... naik lagi semangat yang dah nak merudum jatuh ni.... rajin kerja, rajin masak, rajin makan......rajin kuatkan semangat!

garlutti berkata...

Ia lawatan pertama saya dan gembira untuk menemui blog anda .. saya ikut .. Saya suka resepi yang berlainan dari apa yang anda selalu belajar .. Saya menjemput anda untuk berkongsi resepi saya dan blog ... .. Salam dari SPAIN Vigo Marimi

Amie berkata...

Garlutti,
selamat datang ke blog Amie's Little Kitchen! ,oga dapat manfaatkan bersama sebagai peminat dunia masakan...

Diana @ Melley Mey berkata...

akak... anak2 diana mmg suka makan roti gini... sedaap...

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Simple tapi sedappppp

MamaEma berkata...

tak pernah buat pun benda-benda cam gini kat rumah

Amie berkata...

Diana,
memang anak2 sangat suka.... terutama sosej & lebih2 lagi dgn warna serbuk roti & kerangupannya!

Amie berkata...

Sue,
setuju....simple, cepat & mudah!

Amie berkata...

Mama Ema,
sesekali aje...bila ada kesempatan, anak2 amie pun seronok & suka makan....