Resipi Daging Goreng Kunyit Yang Mudah Tapi Sedap!

8:17 PTG

Daging Goreng Kunyit walaupun masakannya ringkas dan mudah tetapi apabila menikmatinya dengan nasi putih panas memang sampai menjilat jari! Jika ada tambahan sayur seperti kacang panjang atau kobis bunga, cukuplah satu lauk ini sahaja. Pasti licin sampai ke titisan minyak kuah yang terakhir!

Untuk lauk makan tengah hari kami, Amie masak Daging Goreng Kunyit tetapi tiada tambahan sebarang sayuran. Firdaus menambah-nambah nasi dan menghabiskan lauk Daging Goreng Kunyit sampai ke minyak-minyaknya.

Resipi Daging Goreng Kunyit ini ada dalam entri lama : DAGING GORENG KUNYIT TRADISIONAL

Daging Goreng Kunyit


Hidangan tengah hari:
  • Nasi Putih
  • Daging Goreng Kunyit
  • Sayur Pucuk Betik Tumis dengan Udang Geragau
  • Tongkeng Ayam Goreng Salut Tepung
  • Keropok Ikan Terengganu
  • Sambal Belacan
  • Buah Oren
Pucuk Betik Tumis dengan Udang Geragau

Tongkeng Ayam Goreng Salut Tepung

Keropok Ikan Terengganu

Sambal Belacan


Oren

Daging Goreng Kunyit

Resipi Daging Goreng Kunyit
Bahan-bahan:
  • 400 gram daging lembu segar - hiris ikut ketebalan dan saiz yang disukai.
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar minyak
  • air secukupnya
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 2 tangkai cili merah / hijau - hiris serong
Cara memasak:

  1. Gaul daging bersama serbuk kunyit dan garam secukupnya.
  2. Masukkan ke dalam kuali.
  3. Tuangkan air sehingga melebihi paras daging.
  4. Tuangkan 2 sudu besar minyak.
  5. Tutup kuali. (Amie gunakan api perlahan sehingga daging empuk).
  6. Kacau sekali-sekala.
  7. Apabila daging empuk, air mula mengering dan kelihatan keperangan, tambahkan 1 sudu besar minyak lagi. Gaul rata.
  8. Kemudian masukkan hirisan bawang dan cili hijau / merah.
  9. Jika kurang atau tidak cukup rasa, tambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  10. Gaul beberapa kali sehingga bawang dan cili hijau / merah layu.
  11. Padamkan api dapur.

Jemput makan.


12 comments

  1. Hidangan lengkap nampak sedap semuanya

    BalasPadam
  2. Teringat arwah ayah suka daging goreng kunyit. Tak pernah makan pucuk betik goreng. Yang celur pernah la makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu saya pun tak pandai makan pucuk betik. Belajar makan dan masak dari keluarga suami.

      Padam
  3. Balasan
    1. Betul Carneyz. Masakan yang ringkas tapi sedap.

      Padam
  4. kak amie pakai bawang holland ke tu?

    BalasPadam
  5. Walaupun disebut goreng, tp ternyata tak benar2 goreng ya kak. Masih ada tambahan air juga. Tp kalo minyak yg dituang dikurangi lagi bisa kan yaa? Saya mengurangi minyak soalnya 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya betul dik Fanny. Untuk melembutkan daging harus direbus bersama minyak. Boleh saja kurangkan minyak sesuai dengan keinginan. Kalau daging itu ada lelemaknya, memang bertambahlah minyaknya kan.

      Padam
  6. Menarik pula tengok tumis daun betik tu. Belum pernah makan begitu, biasa pucuk betik tu rebus buat ulam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat ulam pun ok. Biasanya sebelah suami ucuk betik dimasak lodeh atau ditumis dan kalau kenduri, dibuat kerabu tambah pucuk ubi dan jantung pisang.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe