Teringin Makan Nasi Lauk Sardin & Telur Dadar

9:14 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Sebelum sampai ke rumah Abang Farid, kami singgah dahulu di Econsave. Melihat banyak buah mangga, kami belilah beberapa biji. Maklumlah dalam kepala memang sudah memikirkan hendak makan buah sahaja sepanjang berada di Malaya. Di sini kalau beli mangga tak perlu pejamkan mata seperti halnya beli mangga harga kayangan di LD.

Di rumah Abang Farid, Amie beritahu tak perlulah sibuk memasak untuk makan malam. dadarkan saja telur dan masak satu tin ikan sardin. Teringin sangat hendak makan lauk dua jenis ini dengan nasi putih panas-panas. Abang Farid tambah lauk sayap ayam panggang. Panggang saja dalam air fryer, kata Abang Farid.

Hidangan Makan Malam


Tak ingat entah berapa biji beli mangga masak di Econsave. Entah Abang Farid atau Aseeyah yang buat jus mangga. Sedap dan segar betul rasanya. Dua tiga gelas jugalah kita teguk.


Selain dibuat jus, buah mangga itu juga dimakan begitu saja. Entah siapa yang kupas dan hiris. Ada terletak di atas meja, kita pun makan sajalah. Lemak manis rasanya.

Jus mangga yang sedap dan menyegarkan tekak.

Telur Dadar

Ikan Sardin

Sayap ayam panggang dalam air fryer.

Cantik dan sedap kejadian sayap ayam panggang.


Malam itu, tiga kali kita mandi sebab suhu terlalu panas. Susah hendak lelapkan mata sebab masih jetlag. Kita teringat kacang yang dibeli di Econsave. Aduhai....kacang berwasabi ini terus membuatkan mata kita celik sampai ke pagi!

26 comments

  1. nasi hangat ditambah ikan sarden
    enak sekali

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Lagilah makan ketika perut lapar.... Enak banget.

      Padam
  2. Sedapnya air mangga tu. cie pun selalu kalau teringin makan sardin mesti ada telur dadar juga. Sedapnya makan dengan nasi panas2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang gandingan mantap sardin dengan telur dadar.

      Padam
  3. Lauk paling best ni Kak Amie. Sadin dan telur dadar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan Mulan. Menambah-nambah nasi masuk pinggan.

      Padam
  4. Kak Amie balik Malaya ke? Mesti nak tengok cucu ye 😍

    BalasPadam
  5. Sesekali mmg ada teringin nk mkn lauk sardin & telur dadar 😅

    BalasPadam
  6. lauk ikan sardin telur dadar mmg sudah cukup mkn dgn nasi panas-panas! ada pula jus mangga sedapnyaa! alamak kacang wasabi? pedasss menyengat sampai ke hidung tu kak amie!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaaa.... Kacang wasabi tu memang pedasnya menyengat di hidung. Kalau ada resdung tu memang terus bersin kot.

      Padam
  7. Aghhhh nak cobaaa kacang wasabi😄😍😍. Pasti sedap kan. Wasabi tuh memang lah buat hidung mampet langsung lancar 😄🤣

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya memang suka kacang wasabi. Marem makannya kalau merasa pedasnya sampai hidung.

      Padam
  8. Bahaya sambal sardin dengan telur dadar... tak sedar menambah nasi 😆

    BalasPadam
  9. peberet ni sambal sardin dengan telur dadar. Kadang buat telur mata goreng berkicap dengan bawang dan hirisan lada. Lagi umpphhhh menambah2 gitu. Mangga tu nampak dah masak. Kalau saya tak sempat buat jus, kopek2 lepas tu terus ngap. habis dah. paling sedap dah hiris letak dalam peti sejuk. Nyaman deh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas minum jus mangga ada nampak hirisan mangga. NGAP terus.

      Padam
  10. Hahaha.. berasap hidung makan kacang wasabi.

    BalasPadam
  11. Di semenanjung bila musim mangga memang murah sampai kadang terlebih beli, rm10 pun boleh dapat 2 atau 3 kg bila dah murah. Kacang wasabi tu kepedasannya dana tak tahan kak selalunya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang puas beli dan makan mangga masa balik kampung tempoh hari. Saya tahan pedas wasabi sebab suka. Sedap.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe