Lempeng Bawang Putih Bawang Merah

10:32 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi ini cuaca cerah cemerlang di LD. Nyaman sekali. Alhamdulillah.

Hendak sarapan di luar, tapi tak rajinlah pula hendak bersiap. Godek tepung sajalah buat lempeng cair. Untuk tambah aroma, bubuh bawang merah dan bawang putih kisar. Tambah telur sebiji, tuang air dan tabur sedikit garam. Tuangkan juga dua sudu besar minyak masak. Jadi sewaktu melempeng tak perlulah bubuh minyak dalam kuali.

Enak sungguh makan Lempeng Bawang Putih Bawang Merah cecah sambal tumis ikan bilis. Sesungguhnya menu lempeng dengan sambal tumis ikan bilis ini untuk memenuhi selera kita... ahaks! Untuk Firdaus, kita gorengkan samosa. Untuk Encik Suami pula, kita sediakan salad, telur hancur dan kacang panggang.

Lempeng Bawang Putih Bawang Merah & Sambal Tumis Ikan Bilis

Sarapan Keluarga

Lempeng Bawang Putih Bawang Merah

Sambal Tumis Ikan Bilis


Samosa untuk Firdaus.

Salad & The Gang untuk Encik Suami.


Buah Mangga Manila

Pokok mangga jiran belakang rumah berbuah lagi. Setiap hari Encik Suami kutip buah mangga manila yang jatuh di belakang dapur kami. Jadi, setiap hari jiran-jiran dapat makan buah mangga manila percuma yang jatuh di sudut kawasan dapur masing-masing.


Pagi Sabtu yang cerah ini bertambah ceria dengan hidangan sarapan pelbagai warna dari dapur. Pinggan berisi hirisan mangga manila ditambah dengan hirisan betik pula.

Cuci perut dengan jus oren.

Jemput sarapan!
Bismillah.


10 comments

  1. sedapnya semua menu bersama lempeng

    BalasPadam
  2. Menarik tengok gabungan mangga dan betik tu

    BalasPadam
  3. Sedap2 semua tu Kak Amie. Lempeng tu memang favorite.

    BalasPadam
  4. Lempeng makanan yang sesuai makan dengan macam2 tak pernah jemu makan lempeng. Sedapnya tengok lempeng akak tu.

    BalasPadam
  5. Sarapan begini pun rasa lapaaar langsung saya 😍😍. Lihat lempeng saya jadi inget salmon crape yg saya makan di Minsk Belarus. Mirip ya kak, cuma beda isi saja. Berarti lempeng itu sebenarnya crape kan. Saya bisa bayangkan sedaap pasti makan dengan sambal bilis

    BalasPadam
  6. Hidangan cikgu tak pernah mengecewakan...

    BalasPadam
  7. Kalau lempeng selalu buatan PZ yang sedap di tekak kami anak- anaknya...tapi PZ dah x sihat Kak Amie..tak kuat dah...lepas ni kalau nak makan lempeng kena la belajar buat sendiri

    BalasPadam
  8. Lempeng cicah dengan sambal tunis memang ngammm laaa . Sedap !

    BalasPadam
  9. Lempeng cicah sambal tumis memang sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe