Lempeng Bawang Putih Bawang Merah
10:32 PGBismillahirrahmanirrahim.
Pagi ini cuaca cerah cemerlang di LD. Nyaman sekali. Alhamdulillah.
Hendak sarapan di luar, tapi tak rajinlah pula hendak bersiap. Godek tepung sajalah buat lempeng cair. Untuk tambah aroma, bubuh bawang merah dan bawang putih kisar. Tambah telur sebiji, tuang air dan tabur sedikit garam. Tuangkan juga dua sudu besar minyak masak. Jadi sewaktu melempeng tak perlulah bubuh minyak dalam kuali.
Enak sungguh makan Lempeng Bawang Putih Bawang Merah cecah sambal tumis ikan bilis. Sesungguhnya menu lempeng dengan sambal tumis ikan bilis ini untuk memenuhi selera kita... ahaks! Untuk Firdaus, kita gorengkan samosa. Untuk Encik Suami pula, kita sediakan salad, telur hancur dan kacang panggang.
Lempeng Bawang Putih Bawang Merah & Sambal Tumis Ikan Bilis |
Sarapan Keluarga |
Lempeng Bawang Putih Bawang Merah |
Sambal Tumis Ikan Bilis |
Salad & The Gang untuk Encik Suami. |
Buah Mangga Manila |
Cuci perut dengan jus oren. |
Jemput sarapan! Bismillah. |
10 comments
sedapnya semua menu bersama lempeng
BalasPadamMenarik tengok gabungan mangga dan betik tu
BalasPadamSedap2 semua tu Kak Amie. Lempeng tu memang favorite.
BalasPadamLempeng makanan yang sesuai makan dengan macam2 tak pernah jemu makan lempeng. Sedapnya tengok lempeng akak tu.
BalasPadamSarapan begini pun rasa lapaaar langsung saya 😍😍. Lihat lempeng saya jadi inget salmon crape yg saya makan di Minsk Belarus. Mirip ya kak, cuma beda isi saja. Berarti lempeng itu sebenarnya crape kan. Saya bisa bayangkan sedaap pasti makan dengan sambal bilis
BalasPadamHidangan cikgu tak pernah mengecewakan...
BalasPadamKalau lempeng selalu buatan PZ yang sedap di tekak kami anak- anaknya...tapi PZ dah x sihat Kak Amie..tak kuat dah...lepas ni kalau nak makan lempeng kena la belajar buat sendiri
BalasPadamLempeng cicah dengan sambal tunis memang ngammm laaa . Sedap !
BalasPadamLempeng cicah sambal tumis memang sedap.
BalasPadamLempeng tu macam tajuk filem la.
BalasPadam