Warong Soto Pasir Penambang Kuala Selangor

7:47 PTG

 

Assalamualaikum.
Apa khabar kawan-kawan?
Khabar kami, baik-baik sahaja. Cuma sedang mencari mood untuk sapu sawang yang agak lama ditinggalkan... ahaks!  Jadi, kenalah mulakan perlahan-lahan sebab sudah terlupa alamat untuk bermula ke pangkal jalan hihihiiii.


Wokey.
Cerita sedikit sewaktu balik kampung tempoh hari. Sempat jalan-jalan walaupun asyik ulang alik jalan yang sama. Kalau tak ke Puncak Alam, ke Kuala Selangor dan Tanjung Karanglah kami. Itulah sahaja tiga penjuru tempat yang dijejaki untuk mencari apa yang patut.

Sewaktu jalan-jalan ke Kuala Selangor, singgah sebentar di Warong Soto Pasir Penambang untuk basahkan tekak. Ambil kesempatan makan soto juga.


Suasana di Warong Soto Pasir Penambang sewaktu kami tiba tidaklah begitu sesak dengan pelanggan. Jadi, suasana memang selesa untuk menjamu selera. Selesai kami menyoto di situ, pelanggan mula datang berduyun-duyun.

Soto Ayam Begedil

Pecal


Waktu itu hanya Amie, Encik Suami dan Farid sahaja berada di Warong Soto Pasir Penambang.

Encik Suami makan pecal. Nampak taugeh kontot tu memang sedap!
Amie suka taugeh begitu, rasa rangup dan lemak.


Warung Soto Pasir Penambang terletak di Lot 321, Batu 2, Pasir Penambang, 45000 Kuala Selangor, Selangor. Bolehlah berkunjung untuk menikmati keenakan soto di sini.

29 comments

  1. Ammi pernah makan disini. Kalau hari Sabtu agak penuh juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang ramai pelanggan. Tapi luas jugalah ruang makannya.

      Padam
  2. Sapu sawang slow slow Kak Amie. hihi..Seronok Kak Amie dapat pusing pusing balik kampung. Dua dua ni makanan favourite saya. Kalau terlepas ke terlalu ke sana boleh gak menyinggah. Banyak dia punya rencah tu. Penuh pinggan dan mangkuk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Fizah. Kena cari dan curi masa untuk sapu sawang hihihiiii.
      Soto dan orang Jawa tak dapat dipisahkan. Itu sebab nak singgah juga hirup semangkuk. Suka kuahnya.

      Padam
  3. Balasan
    1. Saya kekenyangan makan soto, sempat jugalah senduk sesudu pecal ke mulut.

      Padam
    2. soto nya pun nampak banyak isi nya kak patutla kekenyangan habis semangkuk tu kak

      Padam
  4. Tentu puas melepas rindu walau hanya berjalan tiga penjuru. Cuti memasak lama tu, Kak Amie, pelan2 sapu sawang sambil perasap dapur.

    Pecal tu nampak terlalu sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang tak sempat sempat masak di dapur Bonda....
      Pecal Pasir Penambang ooooo.... taugeh ekor kontot, rangup & lemak.

      Padam
  5. Wah..terlepas juga rindu
    Semoga dimudahkan urusan
    Hari tu kan...macam nak ja pi skodeng dari jauh majlis pernikahan kat Batu Cave tu ..hihihihi

    BalasPadam
  6. KAKLAMA JUA DUK SERENDAH TAPI JUMPA LAGI ORANG JUAL PECAL KALAU AREASABAK BERNAM BANYAK JA

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang area situ banyak pecal. Maklumlah pecal dan orang Jawa berpisah tiada.

      Padam
  7. sedap tengok pecal tu... lama dah tak jumpeorg jual pecal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie jumpa pecal kalau ke pasar malam di kampung, dan kampung bersebalahan. Kawasan kakak banyak orang Jawa. Jadi tak susah nak cari pecal.

      Padam
    2. kene pegi kampung akak la nampaknye ni...

      Padam
  8. soto dan pecal my peberet. Pecal lagi banyak sayur lagi umphhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pecal dulu dengan pecal sekarang agak berbeza bahannya... dulu di kampung saya banyak pucuk ubi, ada nangka muda. Agaknya sekarang kurang bekalan pucuk ubi, banyak pula kacang panjang dan taugehnya.

      Padam
  9. Balasan
    1. Samalah PH. Maklumlah membesar dengan menu itu.

      Padam
  10. Perghhhh soto dia nmpk menarikkk!!!

    BalasPadam
  11. Suka soto sana ada kacang. Lengkap semua termasuk bergedil.
    Mana Firdaus ya? Selalu dia jadi orang ke-3 antara Puan Amie dan suami.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Firdaus tak mahu ikut. Dia seronok dapat bermain di kampung, panjat pokok dll.

      Padam
  12. Bestnya kalau dapat makan kat sini....nampak sedap tu..SA x pernah terjah lagi...entah bila

    BalasPadam
  13. pecal..feveret tu..pernah sampai Pasir Penambang..tak jumpa kedai soto ni..kena gi lagilah nampaknya...huhu..

    BalasPadam
  14. tak pernah mkn pecal, tp nmpk mcm sedap jgk

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe