Bakso Layan Diri Lahad Datu

9:31 PTG

Jom jalan-jalan masuk Kampung Bugis di Batu 1, Jalan Segama Lahad  Datu. Kita singgah di Warung Bakso Layan Diri yang terletak bersebelahan dengan masjid. Warung ini beroperasi dari pukul 11 pagi sehingga 8:30 malam. Kami pernah ke sini pada sebelah petang tetapi warung sudah ditutup. Khabarnya laris betul jualan bakso di sini. Tentu ada sesuatu yang menggoda selera pelanggan. Sebelum ini Amie hanya melihat Bakso Layan Diri Lahad Datu lalu lalang di FB. 

Di bawah ini Amie kongsikan gambar-gambar bakso yang asyik melintas di halaman FB dengan pelbagai aksesori yang berjaya menggugat jiwa dan rasa! Kredit untuk tuan punya warung! Biasanya bakso hanya ditambah dengan bihun atau mi kuning tetapi kelainan dan keunikan di sini, pelanggan boleh pilih bahan / akasesori yang disukai.


Bakso Bebola Daging dan Kulit Ayam Goreng Rangup
                    
Kaki Ayam & Kulit Ayam Goreng Rangup

Dan macam-macam lagilah....



Sewaktu kami tiba, warung penuh dengan pelanggan. 
Terpaksalah menanti giliran untuk makan.


Jom Amie kongsikan lagi gambar-gambar di sini. 


Walaupun warung ini tersorok di kampung tetapi memang nampak ada tarikannya yang tersendiri. Bahan yang disedikan untuk melengkapi sup bakso pun pelbagai dan panas-panas belaka.


Kulit Ayam Goreng Rangup / Crispy ini berharga RM2 untuk 5 keping.


Wantan pun ada.




Kaki ayam ini sangat lembut!
Harganya sama dengan kulit ayam goreng iaitu RM2 untuk 5 ketul.



Inilah hasilnya apabila kita ambil sendiri apa yang kita mahu. Buruk betul kejadiannya.... ahaks! Semua nak sumbat masuk ke dalam mangkuk. Tak nampak langsung rupa mihun yang tenggelam ditimbuni aksesori.


Pada mulanya kami nak makan dengan buras, tetapi kekenyangan meratah wantan, bebola daging dan lain-lain.


Marilah singgah ke Warung Bakso Layan Diri di Lahad Datu. Layanan yang diberikan sangat baik. Mesra pelanggan. Semoga perniagaan bakso tambah maju. 

31 comments

  1. Wah..meriah sungguh baksonya.
    Banyak pilihan. Memang rambang mata kan 😀

    BalasPadam
  2. Wahhh... pertama kali tengok bakso dengan pelbagai aksesori... best sangat ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best. Boleh pilih mana yang kita suka, dan banyak mana yang boleh masuk perut.

      Padam
    2. Tq kak Amie.. semoga kak Amie di murahkan rezeki . Terima kasih

      Padam
  3. Betul macam-macam bahan sampingan ada.
    Tenggelam watak utama dengan bahan-bahan sampingan. Hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa... memang tenggelam terus watak utamanya. Watak samping dan watak pembantunya banyak sungguh.

      Padam
  4. meriah nya kak.... klu camni mmg syiok nak makan, macam2 ada hahaha

    BalasPadam
  5. geramnya nengoknya... memacam ada ye kak oi, kalau dana semua bahan sampingan nak letak jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah dengan kakak, nak ambil semua jenis. Sedap!

      Padam
    2. Lelagilah yang kulit ayam nampak ranggup sangat tu...

      Padam
  6. banyak pilihan makanan sedap bergoreng

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meriahkan Kak PI. Sudahlah suasana kampung, memang sedap sungguh hirup sup!

      Padam
  7. Ya allah.,.terliur SA tengok..nampak sedap tu ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie pun asyik terliur melihat bakso ni lalu lalang di FM. Akhirnya dapat juga makan.

      Padam
  8. Ma sha Allah..sedapnya..
    Dalam banyak2 tu...saya menelan air liur tengok kulit ayam..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kulit ayam tu sedap ratah saja Mama Cella. 5 keping RM2, puas makan.

      Padam
  9. bakso hipster ni... meriah bakso2 nye

    BalasPadam
  10. Bukan main banyak pilihan warung bakso tu. Bestnya!

    BalasPadam
  11. Aduhaiiii tenguk ceker ayam tu yang tak tahan lagi dengan kulit ayam yang crispy. Sungguh mengoda perasaan.

    BalasPadam
  12. Saya tak minat bakso tapi bila tenguk mangkuk yang amie pilih pergh terliur je. Bila lah nak sampai lahd datu ni

    BalasPadam
  13. Wahhh saya pun nak cuba juga nnti

    BalasPadam
  14. sedapnya Bakso Bebola Daging dan Kulit Ayam tu. mmg nampak garing sgt kulit ayam tu

    BalasPadam
  15. Wah..kena cari ni tempat ni nnti...

    BalasPadam
  16. Memang menarik kedainya ni Kak Amie. Daya tarikan dia sebab banyak pilihan rencah. Penuh mangkuk sampai tenggelam kuah dan bihunnya. Kalau saya ni rambang mata nak pilih. Semua nampak macam nak ikut masuk mangkuk. Hehe...

    BalasPadam
  17. sedapnya nampak, ada byk bahan yg boleh dipilih. tergoda tgk kulit ayam grg dengan kaki ayam tu..

    BalasPadam
  18. Wow sedap nmpknya, banyak pilihan berapa harga bakso tu?? Dan aksesorinya boleh ambil sebanyak yg kita mahu kah, macm nak makn steamboat ke makan sampai puas hihiiihi😅

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe