Sepetang di Tenggarong

9:59 PTG


Dari Samarinda, perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 setengah jam untuk sampai ke Tenggarong. Kalau dari Balikpapan pula mengambil masa selama 3 jam. Kebetulan sudah berada di Samarinda, kami berhasrat untuk melawat muzium itu di sana, dan menurut Mas Aditya muzium tersebut akan ditutup sekitar pukul 4 petang. 
Setibanya kami di sana, kurang dari setengah jam ke pukul 4! Tergesa-gesalah kami membeli tiket lawatan masuk berharga 10,000 rupiah setiap seorang.

Tidak banyak masa untuk membaca dan memahami sepenuhnya sejarah Kerajaan Kutai Kartanegara, jadi tangkap gambar sahajalah. Sebenarnya di bangku sekolah menengah pernah dengar tentang Kerajaan Kutai, tetapi pada masa itu tidak begitu memahaminya. Sesekali pernah juga terbaca tentang Kerajaan Kutai di dalam Dewan Budaya terbitan DBP, tetapi tidak pula terfikir untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut. Hari ini, berkesempatan pula melihat sendiri tinggalan keagungan kerajaan silam ini di Tenggarong!






 Patung Lembuswana di hadapan Museum Mulawarman.

































Sebenarnya ketika ini petugas muzium sudah mula bergerak menutup bilik-bilik di dalam muzium! Tangkap sajalah gambar mana yang sempat!
















Dan Amie merupakan pelawat terakhir meninggalkan ruang muzium!
Apa yang dapat Amie perhatikan secara sepintas lalu, memang banyak barangan lama tinggalan Kerajaan Kutai dan terdapat unsur atau pengaruh Hindu terutama dalam paparan budaya atau cara hidup mereka.



 Seterusnya kami jalan-jalan di sekitar Sungai Mahakam.






 Singgah di sini makan pentol rebus.

 Melihat gerai-gerai penjaja kecil.


 Rakan-rakan yang lain memang tak lepas peluang membeli es jeruk!




Pada mulanya kami ingin menyeberang jambatan untuk melawat Pulau Kumala. Namun disebabkan masa tidak mengizinkan kami hanya bergambar di sekitar sini sahaja.






Dalam perjalanan pulang, hujan pula turun.
Hasrat untuk mengambil gambar arang batu yang sedang dipindahkan dari saluran di seberang jalan menuju ke tongkang di sungai tidak tercapai.

 Ambil sahajalah mana yang dapat. Banyak saluran arang batu di sepanjang jalan.

Arang batu yang sedang dikeluarkan dari saluran dari seberang jalan, dicurahkan ke dalam tongkang di sungai.

Marilah pulang ke Balipapan.
Hujan.
Senja.

Entri berkaitan:

2 comments

  1. Pentol rebus tu apa ya. Macam pernah dengar tapi lupa apa namanya.

    Hah limau kulit hijau tu lah yang orang Indon buat es jeruk. Balik malaysia cuba buat tapi tak jadi macam kat Indon. Jadi bila pergi Indon memang selalu pesan es jeruk ja.

    BalasPadam
  2. Notie,
    kalau tak silap daging lembu campur tepung kanji, itulah pentol.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe