Kerak Telor Bang Deri

9:45 PTG

Nampaknya kehadiran kami ke Balikpapan merupakan 'langkah kanan' yang membawa banyak kenangan indah. Apa tidaknya! Mas Aditya memberitahu kami tentang Balikpapan Fest 2019 yang diadakan di E-Walk Mall.
Wah! Tak sabar rasanya untuk menunggu keesokan harinya (ketika itu dalam perjalanan dari Tenggarong ek Balikpapan.). 
Rupanya Balikpapan Fest 2019 ini diadakan dari 25 Januari sehingga 3 Mac 2019! Seronoknya jika dapat melihat aneka jenis makanan dari seluruh pelosok Indonesia terkumpul dalam satu ruang!

Salah satu gerai makanan yang menarik perhatian Amie ialah gerai Kerak Telor Bang Deri. Sebelum ini Amie pernah melihat video kerak telur ini, tetapi kali ini berpeluang melihat dengan mata kepala sendiri! Dan sudah pastinya terlebih seronok sebab dapat mencicipi makanan tradisi masyarakat Betawi (Jakarta) ini.


Pada mulanya kami lalu-lalang sahaja di sini, tetapi bila terpandang kuali diterbalikkan di atas dapur arang seperti di bawah ini, barulah perasan ada sesuatu yang unik tentang makanan ini.


Terima kasih banyak kepada kedua anak muda ini kerana menjawab setiap pertanyaan dengan sopan dan penuh budi bahasa walaupun sibuk menyiapkan tempahan Kerak Telor dari pelanggan.

Inilah antara bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan Kerak Telor Bang Deri. Ada telur itik dan telur ayam, dan pelanggan boleh memilih mengikut kegemaran masing-masing. Harga Kerak Telor yang menggunakan telur ayam ialah 20,000IDR manakala harga Kerak Telor yang menggunakan telur itik ialah 25,000IDR. Bahan-bahan lain yang digunakan termasuklah beras pulut yang sudah kembang direndam, kelapa yang disangrai, udng kering atau di sini disebut ebi, serbuk lada putih, perasa dan sebagainya.
Jom kita lihat proses membuat Kerak Telor versi Bang Deri seperti di bawah ini. Ini Kerak Telor Bang Deri yang Amie tempah, dan Amie pilih telur itik.

Mula-mula, masukkan beras pulut yang sudah direndam  ke dalam kuali bersama air secukupnya.

Setelah beras pulut kembang dan air mula mengering, tambahkan bahan lain seperi kelapa sangrai, udang keing dan bumbu yang lain.

Masukkan sbeiji telur itik.

Kacau sebati dan  dan ratakan seperti di bawah ini.

Biarkan masak di atas dapur arang, dan kemudian terbalikkan ke arah arang yang sedang membara.

Antara 2 hingga 3 minit kemudian, terbalikkan semula kuali dan kelihatanlah Kerak Telor seperti di bawah ini.



 Keluarkan Kerak Telor dari kuali.

 Kerak Telor yang sudah dipindahkan dari kuali.

 Bubuh serunding kelapa di atasnya.

 Dan juga bawang goreng.

 Siap untuk dinikmati!


Entri berkaitan:

2 comments

  1. wah tak pernah dengar dan tak pernah makan. Sedap tak. Habis bila di terbalikkan kuali atas arang, kerak tu tak jatuh ke.

    BalasPadam
  2. Notie,
    memang kreatif sungguh orang dulu2 cipta resepi, kerak tak jatuh bila diterbalikkan, elok jew.....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe