Kek Lapis Limau Purut
4:59 PTG
Alhamdulillah, terjumpa gambar-gambar Kek lapis Limau Purut dalam folder yang belum sempat dikongsi. Resepinya Amie pinjam dari dapur BROTHER ROZZAN.
Ketika menaip entri ini, masih terhidu aroma limau purut!
Kepada peminat kek lapis, cubalah resepi ini ye.
Bahan-Bahan250 gram mentega
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 gram gula
90 gram tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yang satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 gram gula
90 gram tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yang satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.
1. Saya gunakan loyang berukuran 7"x7".
2. Setiap lapisan saya gunakan 1 senduk bumbung adunan.
3. Bakar menggunakan api grill (suhu 200 - 210 C)
Amie gunakan loyang 8"X8" dan sebenarnya 'terlupa' bubuh serbuk badam untuk setiap lapisan! Satu lagi, agaknya banyak mengelamaun sewaktu mengadun, Amie bubuh warna dalam satu adunan! Lain kali kalau rajin melapis lagi, Amie akan bubuh serbuk badam dan buat dua warna seperti resepi asal!
Apa pun Kek Lapis Limau Purut ini memang sedap! Terima kasih Brother Rozzan. Moga sentiasa murah rezeki dan sihat selalu!
2 comments
rajinnya Amie melapis kaknoor kalau kek lapis main tunjuk je lah malassss sangatt lah nak tunggu lama-lama kat dapur hee
BalasPadamalahai..cantiknye
BalasPadam