Sup Ayam Berempah

8:00 PTG

Hujan tak tentu masa. Kadang hujan pagi. Kadang hujang petang. Tiba-tiba hujan di tengahari pun ada. Bila hujan-hujan dan cuaca sejuk begini, memang elok sangatlah masak sup! Aromanya yang semerbak dibawa angin dingin memang cukup menggoda selera. Boleh hirup kuahnya yang masih panas. 

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 8
3 sudu besar rempah sup Baba's
3 biji kentang - buang kulit dan belah 4
1/2 batang lobak merah - buang kulit dan potong bulat 
1 sudu kecil lada putih tumbuk
hirisan daun sup
3 sudu besar minyak
1.2 liter air
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumis:
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 cm halia - hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis halia, bawang putih, bawang merah serta bawang besar hingga layu.
2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis sebati hingga harum, dan seterusnya masukkan rempah sup. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
3. Masukkan daging ayam dan balik-balikkan beberapa kali. Masak sehingga daging ayam berubah warna, kelihatan layu dan keluar ainya.
4. Tambahkan air dan masak dengan api besar.
5. Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dan lobak merah serta lada putih.
6. Biarkan masak sehingga daging ayam dan kentang empuk.
7. Akhir sekali perasa dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
8. Padamkan api dapur dan taburkan hirisan daun sup sebelum menghidangkannya.

Sebagai pelengkap hidangan sup, Amie sediakan sambal tuhau ikan bilis, ulam-ulaman dan telur dadar. Haaa... dah masak sup daging ayam, telur ayam pun jadi mangsa! Sambal tuhau tu senang saja nak hidang, keluarkan dari bekasnya saja! Amie beli sambal tuhau ready made!

Nampaknya hari ini, kongsi resipi mudah saja. Masak sup gunakan rempah sedia tuang, dan sambal tuhau dari borol serta ulam-ulaman. Jom makan nasi, sambil bayang-bayangkan cuaca sejuk begini akan berterusan. Jangan lupa hirup kuah sup....sluuurrrpppp!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe