Nasi Ganja Lagi!

4:21 PTG

Baru tiga atau empat hari lepas masak Nasi Ganja, hari ini masak lagi! Kalau sebelum ini Amie masak Nasi Ganja berlaukkan ayam goreng dan kuah kari mamak, kali ini Amie berlauk kari kambing pulak! 
Entah di mana sedapnya! Rasa nasinya pun memang dah cukup sedap!


Amie masih gunakan resepi asal Nasi Ganja olahan Ida Shahida NASI GANJA. Bagaimanapun sekali lagi Amie ubah sedikit bahannya. Amie kurangkan penggunaan sos cili daripada 6 sudu besar kepada 3 sudu besar sahaja. 
Bahan-bahan:
3 cawan beras bashmati - cuci bersih dan toskan
4 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
4 biji bawang putih*
8 biji bawang merah *
3 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 biji buah pelaga*
3 biji bunga cengkih*
1 bungkus kecil serbuk rempah Sup Adabi*
beberapa titis pewarna kuning telur
6 sudu besar sos cili Maggie - Amie kurangkan menjadi 3 sudu besar
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Cara memasak:
1. Tekan butang on pada rice cooker. Masukkan minyak masak dan minyak sapi, dan biarkan cair / panas.
2. Masukkan bahan bertanda * dan tumis hingga wangi dan bawang menjadi layu.
3. Kemudian masukkan air, pewarna kuning serta sos cili Maggie.
4. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Setelah mendidih, masukkan beras, kacau sekali dua supaya sekata dan kemudian tutup periuk sehinggalah nasi tanak.

Resipi di bawah ini Amie belajar dari ibu mertua adik Amie, Che Jah. Terima kasih Che Jah.

Bahan-bahan:
700 gram lamb
3 biji kentang - belah 4
4 sudu besar serbuk rempah kari daging
200 ml santan
2 pelepah daun kari - lurutkan
sehelai daun pandan
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 inci halia
3 ulas bawang putih 
5 biji bawang merah
10 tangkai cili kering - buang biji dan rendam hingga lembut

Cara:
1. Rebus daging  bersama rempah kari sehingga lembut.
2. Setelah daging empuk, masukkan kentang.
3. Masukkan santan setelah kentang empuk.
4. Dalam kuali lain, panaskan minyak sapi bersama minyak masak.
5. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak dan kemudian masukkan daun kari.
7. Masukkan bahan tumisan tadi ke dalam periuk daging.
8. Gaul sebati, masukkan daun pandan dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

 Kalau lepas ni nak masak lagi Nasi Ganja, memang tak tahulah nak kata apa!

4 comments

  1. Amie, betul-betul ganja lah ni. Ketagih! Teruja PH nak cepat2 cuba resipi ni :)

    BalasPadam
  2. Kalau makan.. kena senyap-senyap. Takut Pak Polisi datang join susah nanti

    BalasPadam
  3. sedapnya. kena try nih! terima kasih untuk resepi.

    BalasPadam
  4. ASSALAMUALAIKUM OWNER PUNYA GAMBAR, SY MINTA IZIN GUNA GAMBAR PUAN BAGI TUJUAN PROMOSI YEE. SEBAB SETAKAT NI GAMBAR NASI GANJA PUAN PUAN SAJA YG NMPK PROPER . HALALKAN YE..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe