Acar Belut Kering / Masin

8:25 PTG

Belut?
Pernah makan belut kering / masin?
Kalau ada belut kering atau belut masin, sedap dibuat acar. Resipi ini dah lama Amie olah, tapi baru berkesempatan untuk dipaparkan.



Bahan-bahan:
300 gram belut masin / kering
300 gram jeruk mangga
3 sudu besar serbuk kari
15 ulas bawang putih
15 biji bawang merah kecil
7 biji cili hijau
7 biji cili merah
½ cawan  cuka
½ cawan air
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
7 biji cili kering
3 cm halia
1 biji bawang besar

Cara penyediaannya:
1.         Belut  masin / kering dihiris sepanjang 3 cm, kemudian direndam sebentar dan toskan airnya.  Goreng  sehingga kekuningan dan angkat. Ketepikan.
2.         Tinggalkan  4 sudu besar cawan minyak bekas gorengan belut masin di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3.         Kemudian masukkan serbuk kari dan gaul sebati, diikuti dengan gula pasir, garam dan cuka serta air.
4.         Setelah kuah mendidih, masukkan jeruk mangga, bawang putih, bawang merah, cili hijau dan cili merah dan  belut masin yang telah digoreng tadi. Kacau rata dan kecilkan api.
5.         Setelah kuah pekat, boleh tambahkan lagi  gula atau garam mengikut kesesuaian rasa.
6.         Padamkan api dapur.
7.         Enak dinikmati bersama nasi panas.


Oleh kerana hasil acar belut ini agak banyak, Encik Suami bawakan sedikit untuk kakak ipar di kampung. Amie tanya : Kakak makan belut ke? Jawab Encik Suami : Eh! Kenapa pulak tak makan? 
Beberapa hari kemudian, kami menziarahi kakak ipar Amie di kampung. Amie tidak bertanya tentang acar belut, sebaliknya kakak ipar seronok bercerita tentang acar belut yang Encik Suami bawakan. Katanya:
Sedap betul acar ikan masin yang Mie kirim hari tu.  Habis kakak makan.
Amie terus menyampuk : Oooo... kakak pandai makan belutkah?
Jawabnya: Kalau belut kakak tak makan. Tak boleh masuk tekak. Itulah saja satu-satunya jenis ikan yang kakak tak boleh terima.
Amie tak tahu nak cakap apa. 
Dalam hati berkata : Maafkan saya kak. Yang kakak habis makan tu sebenarnya belut masin!

1 comments

  1. Assalam kak amie..menu exotic ni..
    Hahaa kesian kakak ipar kak amie..tertipu rupanya..
    Baru tahu rupanya belut jugak boleh buat belut masin..ingtkan ikan masin jer ada..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe