Rendang Pedas Udang Galah

8:11 PTG

Udang galah lagi!
Kali ini masak rendang pulak.... buat pedas-pedas!
Makan dengan nasi panas... barulah terangkat! Kuar peluh dek kerana pedasnya tuh! Tapi pedas-pedas cili padi, bila berjumpa dengan santan dikuali...memang pedas yang menyelerakan!


Hmmmm... ini rendang orang 'rajiiinn' sebab pakai kerisik dalam paket. Kerisek tu pula taklah halus dan berminyak seperti yang kita buat sendiri. Tapi, hasilnya...kok enak banget! Sungguh! Yang paling best... aroma rendang yang terbit dari masakan tu... semerbak jew bau ramuannya, serai bertemu lengkuas dan kunyit hidup dalam kuali!  Bila makan, habis dulu kuah rendang berbanding udang galah berkepala besar tu!


Jom, tengok resepinya di bawah ini:

Bahan:
8 ekor udang galah saiz besar - perap seketika dengan perahan lemon dan sedikit garam - cuci bersih dan toskan
4 sudu besar kerisek
2 cawan pati santan
1 keping asam gelugur
1/2 cawan minyak
perencah Maggi Cukup Rasa / garam / gula 
1 helai daun kunyit - hiris halus

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 labu bawang besar
30 biji cili padi hijau
2 batang lengkuas - hiris-hiris
2 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api sederhana hingga pecah minyak.
2. Masukkan pati santan, asam gelugur dan  kerisek.
3. Setelah mendidih, masukkan udang galah dan gaul rata. 
4. Apabila kuah mulai memekat, tambahkan hirisan daun kunyit, 
5. Jika suka boleh perasakan dengan perencah Maggi Cukup Rasa atau perasa pilihan lain.
6. Padamkan api dapur.


 Jemput...
Makan dengan nasi panas!


Bismillah....

3 comments

  1. Assalamualaikum kak..
    tgk udg duk baring tu terus rsa lapar lak..sedapnyaa..
    kat rmah kita klu udg duk msak tomyam atau kuah kuning je sokmo..xpernah lgi buat rendang rsanya..kita pon ada 1 menu udg duk peram dlm folder tu..tunggu Q..wak udg beryani minggu lepas..

    BalasPadam
  2. Sedapnya... rendang udang. Baru je lepas makan. Tapi bila tengok udang tu, terasa lapar lah balik.

    BalasPadam
  3. Assalam Amie,
    bestnya kat sana senang dapat udang galah..kat sini dahlah susah dapat ..kalau ada pun mahal giler & kecik2 aje..
    sedap udang galah masak rendang..slurpssss...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe