Rendang Daging

2:50 PTG

Biasanya sementara menunggu waktu nak terbang, kami makan-makan dulu di Food Garden (KLIA) untuk menghabiskan sisa waktu yang sengaja  kami peruntukan antara 1 hingga 2 jam. Dalam banyak-banyak pilihan hidangan di situ, kita memang tak lepas peluang makan rendang daging di gerai makan Padang. Dari dulu.... entah sejak bila, tapi sejak pertama kali makan rendang daging di situ. Cuma... tak bolehlah nak makan banyak, sebab rendang tu pedas! Terasa kepedasannya... tapi disebabkan sedap dan menepati selera kita, kita makanlah juga untuk tidak rasa 'teringat-ingat' bila sampai LD nanti. Lagi pun dalam penerbangan nanti dapat makanan juga. Dan satu lagi...bila pedas-pedas tu...kita pun kena ingat, kena jaga perut. Maklumlah dalam kapal terbang memanglah ada 'rumah kecik' tu tapi kita tak berapa selesa masuk ke dalamnya. 

Hari ini macam terlebih rajin pulak nak merendang. Apa tidaknya, semua bahan dah ada, cuma tunggu tuan dapur jew nak cemar duli.... maklumlah, asyik tangguh bertangguh jew kalau nak masak rendang ni. Bila teringat rendang daging yang pedas, kuahnya basah-basah, dagingnya yang lembut di Food Garden tu... terus melompat ke dapur buka peti sejuk cari daging lembu!


Kita ada daging lembu seberat 1200 gram, masaklah semua sekali! Daging lembu tu daging nombor 2, ada lemak-lemak sikit. Itu yang kita suka tu.... Lepas tu, rajin-rajinkanlah diri pergi ke belakang dapur cabut empat lima batang serai, cari isi halia, isi kunyit dan juga daun kunyit serta daun limau purut. Alhamdulillah.... berkat sabar dan rajin yang sedikit itu, menjadi juga tanam-tanaman herba di atas tanah sekangkang kera di belakang dapur kita tu! Jangan lupa lengkuas ye... Bila kita guna bahan-bahan segar dari ladang...mmmm pasti gabungan segala herba dan perencah yang lain akan memuatkan aroma semerbak satu dapur! Terasa macam nak sambut raya pun ada, macam masak-masak di tempat orang kenduri pun ada.
Oleh sebab kita nak buat rendang terlajak pedas, jadi tambahkanlah cili padi...selain cili kering. Santan pekat tu, kita kisar dua biji kelapa (beli kelapa parut, kisar di dapur sendiri).... dapatlah santannya yang memang pekat!

Bahan-bahan:
1.2 kg daging lembu - potong lebar setebal 1 cm
5 cawan santan pekat
1 cawan kelapa parut - sangan dan tumbuk jadikan kerisik
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit - dihiris
5 helai daun limau purut
garam/ gula / perasa pilihan secukupnya
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
25 biji cili kering
15 biji cili padi
3  cm kunyit hidup
2  cm halia
3  cm lengkuas
5 batang serai - hiris kasar
2 labu bawang besar

Bahan penumis:
5 ulas bawang putih - tumbuk kasar
5 biji bawang merah - tumbuk kasar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan penumis sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan semua bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging lembu, dan asam keping. Gaul sebati hingga daging layu.
4. Masukkan santan pekat dan masak dengan api perlahan hingga daging lembu empuk.
5. Masukkan kerisik, garam / gula / perasa secukupnya.
6. Biarkan seketika sehingga kuah pekat dan taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
7. Angkat dan hidangkan.

Ada cerita sedih laaa...
Semasa menunggu rendang daging empuk, anak-anak & Encik Suami dah tanya... boleh makan ke?
Kesian punya pasal, kita kata...bolehlah makan walaupun kuah rendang belum memekat, tapi dah bubuh kerisik dengan hirisan daun kunyit. 
Inilah masalahnya kalau nak merendang.... kena tunggu lama sikit, sebab kita gunakan api sedang-sedang, tak kuat dan taklah terlalu kecil. Bukan salah rendang...salah kita sendiri, patutnya masaklah awal pagi sikit he he heee....
Apa pun cerita sedih bertukar jadi cerita gembira sebab rendang tu rasanya sangat sedap! Walaupun terasa pedas tapi.... memenuhi selera kita, selera Encik Suami dan selera anak-anak sampai Firdaus pun menambah-nambah kuahnya yang basah-basah tu!
Maknanya... dah bolehlah masak rendang yang sama di Food Garden tu. He he heee... apa pun, kalau berkesempatan makan di Food Garden KLIA lagi, kita nak makan lagi rendang tu... mana tahu, ada rasa atau bahan yang tertinggal ke.... boleh cuba masak sekali lagi!

1 comments

  1. Assalam amie..
    Nampak gaya..kalau dah hari2 melayan masak didapur..sekali2 makan diluar ..bila makan & rasa satu2 menu..kita dah dapat rasakan apa bahan2 yg digunakan..advantagenya..kita boleh masak & ikut apa yg kita rasa...itulah kebaikan blogger masakkan kan kan kan...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe