Ikan Kerapu Kukus

8:23 PG

Mommy tidak masak?
Barangkali melihat Amie tidak ke dapur, anak-anak cuba mengingatkan rutin masak-memasak untuk hidangan keluarga. Maklumlah, sebaik sahaja sampai di rumah, pulang dari tempat kerja membuatkan kita ingin terus merehatkan diri melepas lelah. Namun, pertanyaan yang sama hampir setiap hari dari mulut Fuad dan Fairuz, membuatkan Amie bingkas bangun menuju ke dapur, sambil di hati membisikkan….
Ya… Mommy masak!
Masaklah apa jenis hidangan sekalipun. Proses memasak akan menjadi lebih mudah dengan adanya Maggi® CukupRasa™ yang memang sudah tersedia di atas rak dapur. Anak-anak begitu berselera sekali ketika menikmati mee hoon goreng di waktu pagi dan sering berpesan supaya dijadikan bekalan untuk ke sekolah. Dan sudah tentunya mereka tidak dapat melupakan kelazatan sup jagung dan nasi ayam yang sering Amie hidangkan ketika hari minggu!
Oh! Nampaknya Maggi® CukupRasa™ kini sudah menjadi rakan baik Amie ketika di dapur! Apa tidaknya! Aroma masakan yang terbit dari bawang-bawang segar, garam, ikan bilis dan rempah yang terdapat dalam perencah istimewa ini mampu menarik langkah anak-anak dan Encik Suami untuk berkali-kali menjengah ke dapur! Pasti tidak sabar untuk menikmati setiap hidangan yang sedap dimasak!
Jom…
Kita lihat apa yang Amie sediakan untuk hidangan tengahari kami sekeluarga!


Sudah semestinya dengan menggunakan Maggi® CukupRasa™, kali ini Amie mengolah masakan ikan yang ringkas tapi pasti menggamit selera seisi keluarga. Amie gunakan ikan kerapu dan memilih masakan cara kukus untuk menghasilkan hidangan yang sihat dan penuh khasiat.


Amie menggunakan bahan-bahan yang mudah diperolehi untuk masakan Ikan Kerapu Kukus ini. Mari kita lihat resepinya yang sangat mudah dan mungkin biasa anda masak tetapi dengan bantuan rakan dapur Amie iaitu Maggi® CukupRasa™, masakan ini akan menjadi luar biasa lazatnya!

Bahan:
1 ekor ikan kerapu seberat 700 gram
4 cm halia – hiris halus

Bahan untuk sos:
3 biji bawang putih – cincang
1 sudu besar seasoning sauce Maggi
1 sudu besar sos tiram Maggi
½ sudu besar Maggi® CukupRasa™
2 sudu besar  minyak
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan 60 ml air

Bahan hiasan:
5 biji cili padi
2 batang daun ketumbar
2 keping hirisan lemon
Sedikit hirisan daun bawang



Cara memasak:
1.   Bersihkan ikan dan kelar-kelar sedikit. Kemudian toskan hingga kering.
2.   Isikan perut ikan dengan separuh daripada hirisan halia.


3. Letakkan ikan di atas dulang pengukus dan bubuh lebihan hirisan halia di atas ikan.
4. Jerang air di dalam periuk pengukus hingga mendidih.
5. Kukus ikan selama 7 minit.


6.   Sementara itu, goreng bawang putih cincang hingga kuning keemasan. Padamkan api dapur.
7.  Tambahkan seasoning sauce,  sos tiram dan bancuhan air tepung jagung  ke dalam minyak bawang putih tadi dan gaul sebati.


8.    Buka penutup pengukus dan tuangkan secara merata bahan sos. Tutup semula pengukus. Biarkan selama 3 minit.


9.    Buka sekali lagi tutup pengukus dan taburkan perencah Maggi® CukupRasa™
10. Tutup periuk pengukus selama 1 minit lagi dan kemudian padamkan api dapur.



11.  Hidangkan panas Ikan Kerapu Kukus dengan taburan daun bawang, hirisan cili padi dan daun ketumbar di atasnya.
12. Jika suka, boleh renjiskan jus limau nipis atau jus lemon di atasnya.



Alhamdulillah.
Selesai masak, Amie tidak perlu memanggil seisi keluarga untuk ke meja makan.
Kerana……
Aroma masakan Ikan Kukus Kerapu dengan taburan  Maggi® CukupRasa™ sudah mampu memanggil anak-anak untuk menjengah ke dapur dan terus bersuara : Oh! Mommy sudah siap masak!
Tanpa disuruh, Fuad dan Fairuz membantu menyusun atur pinggan di atas meja makan. Anak-anak dan Encik Suami nampaknya tidak sabar-sabar untuk menjamu selera dengan Ikan Kerapu Kukus yang masih panas berwap yang baru diangkat dari pengukus!

Hargailah setiap detik hidup ini terutama ketika berkesempatan untuk bersama seisi keluarga! Layanilah selera anak-anak selagi mereka masih bersama kita kerana suatu masa nanti mereka akan melangkah keluar dalam tempoh yang agak lama sama ada menyambung pengajian di tempat lain atau hidup berkeluarga. Sudah semestinya mereka tidak akan melupakan saat indah ketika bersama kita kerana kita mempunyai ‘sakti’ menghasilkan masakan yang pasti diingati mereka sampai bila-bila. Sesibuk mana pun, kita perlulah bijak meluangkan sedikit masa untuk memasak kerana segalanya akan menjadi lebih mudah dengan adanya rakan baik kita, Maggi® Cukup Rasa™ !



13 comments

  1. wowww, cantik ikan tu posing Amie,hihihi
    menarik resepi ni, mst bertambah2 nasi kan..

    BalasPadam
  2. Liza,
    alhamdulillah... jemput sekali.

    BalasPadam
  3. Sedapnyerrrr.... lama x beli kerapu...

    ps: jd duta megi pulak kak amie ye.. hihi

    BalasPadam
  4. Assalam kak amie..menu sihat ni..ada MCR semua keje jadi mudah kan?

    BalasPadam
  5. Assalam Amie,
    ya ampun..berselaranya tengok isi ikan yang fresh tuuuu
    dah dapat rasa kesedapan kat tekak ni ..Oh my allah..
    kecurr seh...

    BalasPadam
  6. Aduh-duh-duhh! kakak rasa macam nak duduk sama menghadap hidangannyalah Amie:)

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum kak..
    Elok utk diet ratah ikn kukus kak ni..sedappnya..

    BalasPadam
  8. Salam singgah kak amie

    Kecur tengok , wani pulak jarang nak masak ikan kukus sebab orang tak berapa makan huu..

    BalasPadam
  9. Tun,
    he he heee.... sesekali..

    Lina,
    betul tu Lina... tak risau terlebih atau terkurang, cukup rasa...

    Ayu,
    waalaikumusaalam.... memang berbaloi kalau masak kukus guna ikan freash he heee

    BalasPadam
  10. Kak Zakie,
    jemput kak...

    Maz,
    waalaikumussalam... betul tu... tapi rasanya sekor tak cukup tu hihihiii

    Wani,
    alhamdulillah... anak-anak suka pulak bila dihidang panas...licin tak tinggal ha ha haa

    BalasPadam
  11. Alamak soooo tempting K.Amie. Ikan tu nampak sgt segar...ditambah pula dengan Maggi cukup rasa , mesti sedap. Terbaiklah, suka resipi ikan kukus macam ni. Resipi macam ni sedap dan cepat disediakan. Nanti bulan puasa boleh selalu masak macam ni.

    BalasPadam
  12. Fiza,
    Alhamdulillah.. dapat ikan baru naik dari laut...belum terkena ais..memang sodap..terasa segar dan manisnya!

    BalasPadam
  13. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe